Onderzoek bewijst opnieuw: volvette zuivel niet slecht voor hart en bloedvaten

Er is geen significant verband tussen de consumptie van zuivelvetten en hartaandoeningen en beroertes. Bepaalde soorten zuivelvet kunnen juist helpen beschermen tegen een ernstige beroerte, aldus onderzoekers van het University of Texas Health Science Center in Houston, Verenigde Staten (UTHealth). Hun studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

“Onze bevindingen ondersteunen niet alleen, maar versterken ook aanzienlijk het groeiende bewijsmateriaal dat erop wijst dat zuivelvet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het risico op hartaandoeningen of algemene sterfte bij oudere volwassenen niet verhoogt. Naast het feit dat zuivelvetten het overlijdensrisico niet verhogen, suggereren de resultaten dat één vetzuur in zuivelproducten het risico op overlijden door hart- en vaatziekten, met name door een beroerte, kan verlagen”, aldus onderzoeker Marcia Otto van de afdeling Epidemiologie, Menselijke Erfelijkheid en Milieuwetenschappen aan de UTHealth School of Public Health.

42 procent lager risico

Voor het onderzoek werden 3.000 volwassenen van 65 jaar en ouder gevolgd over een periode van 22 jaar. Bij de deelnemers werden de bloedplasmaspiegels gemeten van drie verschillende vetzuren die in zuivelproducten voorkomen. Geen van de vetzuurtypen was significant geassocieerd met het totale sterftecijfer. En één type vetzuur was geassocieerd aan minder sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Mensen met een hoger vetzuurgehalte in hun bloed, wat wijst op een hogere consumptie van volvette zuivelproducten, hadden een 42 procent lager risico om te overlijden aan een beroerte.

‘Voedingsrichtlijnen opnieuw bekijken’

De Amerikaanse voedingsrichtlijnen adviseren momenteel om vetvrije of magere kaas en zuivelproducten te gebruiken. “Eerdere bevindingen en onze onderzoeksresultaten benadrukken de noodzaak om de huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken voor volvette zuivelproducten”, zegt onderzoeker Otto.
Ook in de Nederlandse voedingsrichtlijnen, opgesteld door het Voedingscentrum, zijn volle yoghurt, volle kwark en volvette kaas niet opgenomen. Roomboter is eveneens niet goed, volgens het Voedingscentrum. Deze producten zouden allemaal te veel verzadigd vet bevatten en we zouden daarom moeten kiezen voor halfvolle en magere varianten.

Reacties zijn gesloten.