Nieuwe app voor voorraadbeheer

Het Kaasmerk in Leiden heeft een app ontwikkeld die het voorraadbeheer makkelijker en vrijwel foutloos maakt. De app is getest op vier kaasboerderijen, de eerste gebruikers zijn enthousiast.

De gemiddelde kaasmaker heeft niet altijd accurate informatie over de voorraad of verkoop van zijn kazen. Het Kaasmerk is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van een app die voorraadbeheer makkelijker en vrijwel foutloos maakt.

Datamatrixcode

De basis van de nieuwe app is dat de unieke code op een kaasmerk wordt aangevuld met een datamatrixcode die scannen mogelijk maakt. Een datamatrixcode bestaat uit zwart-witte blokjes, gerangschikt in een vierkant patroon dat gescand kan worden. Bij het kaasmerk is dat alleen de unieke code die ook in cijfers en letters op het merk staat. Via de code wordt de kaas geïdentificeerd en in de app toegevoegd aan de voorraadlijst.
Scannen is de veiligste en eenvoudigste manier om de code uit te lezen. Maar het is ook goed mogelijk om de codes, per stuk of in reeksen, met de hand in te voeren op een tablet of desktop.

Soort en gewicht

Zodra het kaasmerk is opgelegd kan de kaas worden geregistreerd. In het voorraad-systeem wordt dan vastgelegd welk kaasmerk aan welke soort en gewicht kaas is verbonden. Bij het verlaten van de boerderij wordt de code opnieuw gescand of ingevoerd en verbonden aan een afnemer buiten de boerderij of als ‘verkocht via de eigen winkel’ geregistreerd.

Aanvullende informatie

Als de kaas eenmaal is geregistreerd, kan informatie desgewenst ook aan derden beschikbaar worden gesteld. Zo kan de producent via het kaasmerk en de link achter de code verwijzen naar zijn website of naar een andere – zelf of door Het Kaasmerk in te richten – website. Zo kan hij informatie beschikbaar stellen aan iedereen die de code invoert of scant vanaf de kaas.

Pilot succesvol

In april is Het Kaasmerk met een aantal boerderijen een pilot gestart om het voorraadsysteem in te voeren en te optimaliseren. De eerste resultaten zijn bijzonder hoopgevend en deelnemers reageren enthousiast op de nieuwe app. De applicatie is nog in ontwikkeling, maar moet komend najaar compleet operationeel zijn.

In De Zelfkazer van juni (verschijningsdatum 8 juni) is meer te lezen over de app van Het Kaasmerk.

Op de foto: Kaasmerk met datamatrixcode.

Foto: Het Kaasmerk

Reacties zijn gesloten.