‘Kaas past in dieet voor gezond hart’

De typische Nederlandse (half)harde kaas moet worden beschouwd als een aan te bevelen onderdeel in een dieet voor een gezond hart, omdat de kaas rijk is aan vitamine K2. Dat constateren onderzoekers van VitaK, een spin-off van de Universiteit Maastricht. Een lage inname van vitamine K is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Kaas en kwark zijn de belangrijkste bronnen van vitamine K2 in het westerse dieet, maar het werkelijke K2-gehalte varieert aanzienlijk en is afhankelijk van het type kaas, de rijpingstijd, het vetgehalte en het geografische gebied waar het wordt geproduceerd. Over het algemeen bevatten harde kazen meer vitamine K2 dan zachte kazen, aldus de onderzoekers. Zij bepaalden het gehalte vitamine K2 in Nederlandse kazen, waar­onder rauwmelkse kaas, en Europese kazen.

Meer vitamine K2 in vette kaas

Bij alle kazen bleek dat de zeer jonge exemplaren een iets lager K2-gehalte hadden dan de oudere. Volvette Goudse kazen van 13 weken oud hadden een K2-gehalte van rond 650 ng/g. Rauwmelkse kaas afkomstig van boerderijen was ook rijk aan vitamine K2 met 600 tot 790 ng/g. Kaas met minder vet (Milner) en magere kaas (Slankie) bevatten minder K2, respectievelijk 450 en 380 ng/g. In vergelijking met kazen uit andere landen werden grote verschillen waargenomen. Zo werd in de Franse kazen brie en Boursin respectievelijk 125 ng/g en 111 ng/g K2 gevonden en in camembert en roquefort respectievelijk 681 ng/g en 381 ng/g. Het hoogste gehalte aan K2 in Franse kazen werd gemeten in rauwmelkse Münster-kaas uit de Vogezen met 801 ng/g vitamine K2.

Verzadigd vet

Volgens de onderzoekers past de consumptie van kaas vanwege het hoge K2-gehalte in een dieet voor een gezond hart. Voor nadelige effecten van (verzadigd) vet in zuivel is geen duidelijk bewijs, dus dat hoeft geen reden te zijn om kaas niet aan te bevelen, zo wordt geconcludeerd.
Het onderzoek werd deels ondersteund door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De financier had geen invloed op de uitkomsten van de analyses, de interpretaties en de conclusies van de onderzoekers.
Het onderzoek is opgenomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

Reacties zijn gesloten.