Kaasmakerij voor laten rijden

Melkveehouders die (nog) niet willen investeren in een kaasmakerij, maar toch kaas uit melk van eigen koeien willen verkopen, kunnen Henk van der Schoor met zijn mobiele kaasmakerij laten voorrijden.

In januari 2017 begon Henk van der Schoor officieel als mobiele kaasmaker. Hij gaat één of meerdere malen per week met zijn mobiele kaasmakerij van circa 6 vierkante meter met daarin een tobbe van 500 liter naar een melkveebedrijf om kaas te maken. Hij komt op bedrijven met zo’n 40 tot 120 koeien, in een straal van ongeveer 140 kilometer rond Meppel.

Alles handmatig

In de mobiele kaasmakerij zijn alle hulpmiddelen aan boord. Aan de binnenkant van de deur hangen de gereedschappen om onder meer de wrongel handmatig te snijden en te roeren. Henk vindt het prettig om alles handmatig te doen. “Iedere melk is anders en daarmee ook de wrongel en uiteindelijk de kaas. Bij het met de hand snijden en roeren, zie, voel en proef ik al verschillen. Dat houdt het leuk.”

80 cent per liter

Voor het kaas maken vraagt Henk een tarief van 80 cent per liter. “De kostprijs voor een veehouder is 12 euro per kilo. Om 250 euro per productieronde terug te verdienen, moet de kaas voor 16 tot 18 euro worden verkocht. Maar mijn klanten laten geen kaas maken om er rijk van te worden. Door kaas uit de eigen melk te verkopen, komt er een dimensie bij op het melkveebedrijf. Er komt waardering terug op het bedrijf via de burgers die de kaas kopen. Veel van mijn klanten laten dan ook kaas maken om verbinding met burgers aan te gaan.”

In De Zelfkazer van juni (verschijningsdatum 8 juni) is te lezen hoe Henk van der Schoor kaas maakt op de Graasboerderij in Sondel in Friesland.

Reacties zijn gesloten.