Speciale dag voor rauwmelkse kaas

Over de hele wereld wordt op zaterdag 21 april aandacht gevraagd voor rauwmelkse kaas. Er zijn proeverijen, workshops en rondleidingen bij kaasmakers, kaasrijpers en kaasspeciaalzaken. De speciale dag is een initiatief van ‘The Oldways Cheese Coalition’.

The Oldways Cheese Coalition betekent vrij vertaald de ‘Coalitie­ van ouderwetse kaas’. Het is een in de Verenigde Staten gevestigd internationaal samenwerkingsverband van kaasproducenten, kaashandelaren en betrokken consumenten die het recht om rauwmelkse en andere traditionele kaas te produceren willen behouden. In Nederland is de productie van rauwmelkse kaas niet buitengewoon. Maar deze keuzevrijheid is er lang niet overal in de wereld. In veel landen is rauwe melk als grondstof voor de kaasbereiding beperkt toegestaan of zelfs verboden.

Informeren

Om ervoor te zorgen dat beleidsmakers en consumenten beschikken over correcte informatie over ambachtelijke, traditionele en rauwmelkse kazen, geeft de organisatie op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde voorlichting over de veiligheid van deze kazen en hoe zij passen in een gezond voedingspatroon.

Meedoen

Om consumenten meer bewust te maken van het bijzondere van rauwmelkse kaas, wordt elk jaar de ‘internationale dag om van rauwmelkse kaas te genieten’ georganiseerd.  Meedoen aan deze dag is eenvoudig. Organiseer een proeverij, rondleiding of andere activiteit en meld deze aan op de website: www.oldwayscheese.org.
Ook in Nederland doen verschillende kaasmakers mee, onder andere De Utopiahoeve, Kaasboerderij Van Veen en De Leidse Kaas Koe. Kaasspeciaalzaken zijn ook goed vertegenwoordigd, zoals Boer en Goed, Boerderij­zuivel én meer, De Smaak Specialist en Eriks Delicatessen.

Tekst: Barbara Hart

 

Reacties zijn gesloten.