COKZ: zes overtredingen bij boerenkaas in 2017

Het COKZ heeft in 2017 zes overtredingen vastgesteld met betrekking tot boerenkaas, vier meer dan in het jaar ervoor. Dat staat in het jaarverslag van het COKZ.

Drie van de zes overtredingen hadden betrekking op een te hoog vetgehalte in de droge stof; daarvoor werden boetes uitgedeeld van 200 euro. In een geval ging het om een te laag vetgehalte in de droge stof; ook dat betekende een boete van 200 euro. Tweemaal constateerde het COKZ een te laag fosfatasegehalte; daarvoor werden geen tuchtmaatregelen opgelegd.

Totaal 608 controles

Het COKZ voerde in 2017 in totaal 608 controles uit bij kleinschalige bereiders en boerderijzuivelbereiders; in 2016 bedroeg het aantal controles 511.
Overtredingen worden behandeld door het tuchtgerecht van het COKZ in Leusden. Als het tuchtgerecht een voorgelegde overtreding bewezen acht, wordt een tuchtmaatregel opgelegd, meestal een geldboete of een berisping.

Onderzoeksmethoden warmtebehandeling

In zijn jaarverslag meldt het COKZ ook dat er in de afgelopen tijd is gewerkt aan nieuwe onderzoeksmethoden die de zekerheid van de uitslagen op fosfatase-activiteit kan vergroten om vast te stellen of kaas is bereid uit rauwe of verwarmde (gethermiseerde) melk. Het onderzoek naar nieuwe methoden om eventuele warmtebehandeling van de melk vast te stellen is en wordt uitgevoerd door het RIKILT. Uit het onderzoek is gebleken dat het onderscheidend vermogen van het wel of niet gebruik maken van warmtebehandeling van de melk met de nieuwe (fluorofos)methode beter is. In verband daarmee heeft het bestuur van het COKZ eind 2017 besloten de zogenoemde fluorofosmethode te gaan toepassen met de daarbij behorende normen. Er wordt nog verder onderzoek verricht naar een nieuwe nog meer onderscheidende fingerprintmethode.

Reacties zijn gesloten.