100 punten voor bierkaas van trappisten: ‘Dit hadden we echt niet verwacht’

Op de Cum Laude Awards van afgelopen maart werden aan de bierkaas van de trappisten van Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot 100 punten toegekend door de kaaskeurmeesters. Het was de enige kaas op deze keuring die dit maximaal te behalen aantal punten kreeg.

“100 punten voor onze La Trappe Isid’or-kaas hadden we echt niet verwacht, zeker niet als enige van de 277 geteste kazen”, vertelt broeder Jakobus van Abdij OLV van Koningshoeven. De abdij heeft sinds eind 2014 een eigen kaasmakerij. In de kaasmakerij werken 8 van de 24 trappisten van de abdij. Zij maken op basis van biologische geiten- en koemelk kazen met kruiden en de eigen La Trappe-trappistenbieren.
“We maken ook geitenkaas met het Isid’or-bier en kazen van koemelk met Quadrupel- en Dubbel-bier. De Isid’or-kaas hadden we nog niet echt gepromoot. We waren zelf tevreden over de kwaliteit, vandaar dat we deze als specialiteit hadden ingezonden voor de Cum Laude Awards.”

Rijpen in de kelders van de abdij

“De La Trappe Isid’or is een Goudse kaas, gemaakt van biologische koemelk en ons eigen Isid’or-bier, dat licht naar karamel smaakt”, aldus broeder Jakobus. “De kaas heeft 15 maanden in stilte kunnen rijpen in de kelders van de abdij in Berkel-Enschot.”
De smaakdeskundigen van de Cum Laude Awards gaven de kaas de omschrijving: “Mmmmmm, superlekker!’ mee. Broeder Jakobus: ”Wij hoorden op de avond van de prijsuitreiking ook dat onze kaas vol en aromatisch van smaak is en dat de smaak prettig lang blijft hangen. In deze kaas combineert het zachte Isid’orbier goed met de smaak van oude kaas: zacht, romig door het gebruik van volle melk en met een mooi kristalletje.”

Foto’s: Abdij OLV van Koningshoeven

Reacties zijn gesloten.