Koespecifieke yoghurt winnaar verkiezing Groene Hart Streekproduct

Marrit Schakel van Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade heeft op 8 november met haar koespecifieke standyoghurt de verkiezing Groene Hart Streekproduct 2017 gewonnen. De tweede prijs ging naar Hoeve Waterrijk van de familie Van der Poel in Rijpwetering met de Boeren Goudse Oplegkaas. Op plek drie eindigde Emma Lekkerkerker van Sugar ’n Spice met worteltaart.

Boerderij Buitenverwachting is een multifunctionele biologische boerderij. Er worden circa vijftig koeien gemolken. Een deel van de melk wordt verwerkt tot kaas en andere zuivelproducten. Koespecifieke standyoghurt is yoghurt van de melk van één specifieke koe. Op de verkiezing liet Marrit Schakel standyoghurt uit de melk van drie verschillende koeien proeven (zie foto boven). Elke yoghurt smaakte duidelijk anders.
De standyoghurt van de melk van blaarkopkoe Margriet 53 deed mee aan de wedstrijd. ‘Bijzonder goed van structuur en smaak, een helder verhaal waarin passie en ambacht de boventoon voeren, geproduceerd op een mooi boerenbedrijf dat toekomstgericht bezig is’, zo complimenteerde de jury Marrit Schakel. Juryvoorzitter Pierre Wind vulde aan: “Heel bijzonder dat ik nu weet dat ik yoghurt naar binnen lepel van een blaarkopkoe met de prachtige naam Margriet 53. Dit beantwoordt aan de trend waarin de consument steeds beter wil weten waar het voedsel vandaan komt.”

Authentieke kaas

Marije van der Poel presenteerde de Boeren Goudse Oplegkaas aan de jury. De Boeren Goudse Oplegkaas is een authentieke kaas uit ongepasteuriseerde melk die minimaal twee jaar gerijpt is. De familie Van der Poel won met de Boeren Goudse Oplegkaas de allereerste editie van de verkiezing Groene Hart Streekproduct in 2008 en nogmaals in 2010.

Nog meer kaas

Er was nog meer kaas te zien en proeven op de verkiezing op Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Theo Warmerdam uit Warmond deed mee met de Boeren Leyden Traditioneel. ‘Stadsboerin’ Monique Benenga uit Breukelen stond er met haar zachte geitenkaas. En Annet Vreeswijk van Koekje van eigen kaas uit Gouda zond haar Goudse kaaswafel in met kaas van Kaasboerderij Janmaat in Woerden.
Anna Koornneef van het Veenweide Innovatie Centrum uit Zegveld nam met haar Groenhartig Lisdoddetaartje de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame product in ontvangst: ’t Groentje.

De vakjury bestond uit topkok Pierre Wind, Hans Pfauth, culinair recensent van het AD, en Ed Zimmerman van de Rabobank. Stichting Groene Hart organiseerde de verkiezing in samenwerking met Slow Food Groene Hart.

Marije van der Poel. Foto: Marlien van Leeuwen

Theo Warmerdam en Marije van der Poel.

Geitenkaas van ‘De Stadsboerin’ Monique Benenga.

Annet Vreeswijk presenteert de Goudse kaaswafel aan de jury.

Reacties zijn gesloten.