Kaas gestolen van kaasboerderij in Zeeland

Opnieuw is er kaas gestolen van een kaasboerderij. Ditmaal zijn Lenny en Marco Nieuwenhuijse van kaasboerderij Ter Nisse in Nisse in Zeeland slachtoffers van de kaasdiefstal.

Dieven hebben in de nacht van dinsdag 3 oktober op woensdag 4 oktober 100 tot 150 van hun kazen gestolen. Met een waarde van ruim 12.000 euro, meldt Omroep Zeeland. Volgens Lenny Nieuwenhuijse ging het om een goed voorbereide actie. “Bij de fruitteler aan de overkant van de weg hangt een beveiligingscamera. Daar hebben ze een zak over gedaan. Ook hebben ze de meterkast in de schuur uitgezet, zodat de buitenverlichting niet aanging. Verder hebben ze de kabels van de verlichting doorgeknipt in de winkel. Waarschijnlijk hebben ze een ladder gebruikt om de kazen van 12 kilo per stuk op te vervoeren. Ze hebben de kazen achter elkaar in de trapgaten gelegd en toen de ladder opgetild.”

Reeks diefstallen

In 2015 vond een reeks van kaasdiefstallen plaats op boerderijen in Nederland. In juni 2016 haalden dieven kaas weg van een kaasmakerij in Veenhuizen. En in oktober vorig jaar werd uit een boerderijwinkel in Meer in Vlaanderen voor minstens 10.000 euro aan kazen gestolen.

Dieven het zo lastig mogelijk maken

De (potentiële) kaasdieven moet het zo lastig mogelijk worden gemaakt, zei John de Hoon, sectormanager veehouderij bij verzekeraar Interpolis, eerder in De Zelfkazer. “Naast goede verlichting en degelijk hang- en sluitwerk kan worden gekozen voor alarmering. Daardoor kun je snel reageren bij onraad.” De Hoon noemt het erfbeveiligingssysteem van Pinc Agro.
“Een camera op je erf schrikt potentiele inbrekers natuurlijk ook af”, aldus De Hoon. “Ze worden immers niet graag gezien of opgemerkt. En opnames verhogen de kans dat de dader(s) worden opgespoord.”
De Hoon wees ook op het gebruik van digitale middelen door het dievengilde. “Bijvoorbeeld via Google Maps krijg je al een goed beeld van een bedrijf en hoe je het best toegang kunt verkrijgen. Kijk zelf eens op die manier naar je bedrijf. Misschien zie je dan dingen waar je anders achteloos aan voorbijloopt.”

Foto: Twan Wiermans

Reacties zijn gesloten.