Winnaars Cum Laude Awards zuivel en zachte kaas

35 bereiders van zuivel en zachte kaas, ambachtelijk en van de boerderij, stuurden in totaal 91 producten in voor de Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas 2017. Op 26 september vond de feestelijke prijsuitreiking plaats op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten.

Voor de Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas kon worden ingezonden in acht productcategorieën: yoghurt, hangop en Griekse yoghurt, boter, karnemelk, verse kaas, zachte kaas met witschimmel, zachte kaas met blauwschimmel en zachte kaas met roodbacterie. De producten zijn op 25 september technisch gekeurd; Barbara Hart van Barlactica ontwikkelde hiervoor een puntentelling. Bij de ontwikkeling van de keuring is aansluiting gezocht met internationaal gangbare methoden en de keuring van Boerenkaas.

Tien keurmeesters

Alle zuivel en zachte kaas is door twee teams van twee keurmeesters beoordeeld op: uiterlijk uitwendig (verpakking of korst); uiterlijk inwendig (product of doorsnede); consistentie; geur; smaak. Voor elk onderdeel werd een score bepaald van 0 tot 5. De score is vermenigvuldigd met een weegfactor. De weegfactoren varieerden enigzins per product: zo telt bijvoorbeeld ‘uiterlijk buitenzijde’ voor witschimmelkaas (de korst) zwaarder mee dan voor yoghurt (verpakking). Het maximum aantal punten is 100.

Prijzen

In zes van de acht categorieën werd een winnaar uitgeroepen: zij kregen een award en bloemen uitgereikt op het podium op de Vakbeurs Foodspecialiteiten. In de categorieën zachte kaas met blauwschimmel en zachte kaas met roodbacterie kon geen winnaar aangewezen worden.
In totaal kregen vijftien producten het predicaat ‘goud’: die staan hieronder. Aan twaalf producten werd ‘zilver’ toegekend en aan negen producten ‘brons’. De deelnemers met 70 punten en meer zijn te vinden in deze lijst (pdf).

Gouden Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas 2017

Karnemelk

Ambachtshoeve, Dirk Pullens, Raamsdonk, 99,5 punten
Kaasmakerij Karwij, fam. De Boer, Rolde, 97,5 punten
Hoeve Zegenvrucht, fam. Van der Burg, Berkel en Rodenrijs, 96,5 punten
Hoogelandse Boerenzuivel, fam. Van Eenennaam, Grijpskerke, 93,0 punten

Yoghurt

Weerribben Zuivel, Wim Meure-Buren, Nederland, 100 punten
Utopia Hoeve, fam. Dekker, Schagerbrug, 99 punten
Kaasboerderij De Hooiberg, fam. Meijer, Bladel, 95,5 punten
Zuivelboerderij Rofmeddow, Mariella v.d. Meer, Oudewater, 94 punten

Hangop en Griekse yoghurt

Zuivelboerderij Rofmeddow, Mariella v.d. Meer, Oudewater, 96,5 punten

Boter

Boerderij De Morgenstond, fam. Heemskerk, Oud Ade, 100 punten
Kaasboerderij De Hooiberg, fam. Meijer, Bladel, 95,5 punten

Verse kaas

Kaasboerderij De Westplaat, fam. Van Schaik, Sommelsdijk, 94 punten
De Molkerei, fam. Hartog, Oude Bildtzijl, 94 punten
De Vreugdehoeve, fam. Van Assen, Zwolle, 94 punten

Zachte kaas met witschimmel

Doetie’s geiten, Doetie Trinks, Jubbega, 96 punten

Doetie Trinks, winnaar categorie Zachte kaas met witschimmel.

Weerribben Zuivel, winnaar categorie Yoghurt.

Zuivelboerderij Rofmeddow, winnaar categorie Hangop en Griekse yoghurt.

Ambachtshoeve, winnaar categorie Karnemelk.

De Morgenstond, Ellen Heemskerk, winnaar categorie Boter.

Foto helemaal boven: Kaasboerderij De Westplaat, winnaar categorie Verse kaas.

Reacties zijn gesloten.