Veel belangstelling voor keuring schapenkaas en -zuivel

De belangstelling voor de schapenkaas- en zuivelkeuring op 5 september op De Vreugdehoeve in Zwolle was groot. Er was vooral veel harde schapenkaas ingezonden. Zoveel zelfs dat in de beschikbare tijd niet alles gekeurd kon worden. Er deden dertien verschillende bedrijven mee aan de keuring. Keurmeesters waren Barbara Hart en Harry Schonewille.

In de categorie harde kaas zijn circa dertien harde schapenkazen gekeurd. De familie De Korte van Kaasboerderij Mariekerke in Meliskerke in Zeeland kreeg in deze categorie de meeste punten (91).
De zachte kazen (circa tien stuks) waren zo divers dat de meeste niet pasten in de nieuwe keuringssystematiek voor zachte kaas. De Friese en Zeeuwse zachte kazen (bereid zonder zuursel) konden daardoor niet worden beoordeeld. In deze categorie zijn uiteindelijk twee kazen technisch gekeurd. Marianne van Assen van biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve in Zwolle behaalde de hoogste score met de Mecorino (97).
Van de ingezonden verse zuivel is vooral veel yoghurt gekeurd, maar er waren ook een stuk of tien andere producten. De standyoghurt van Anett en Arnold de Vries van Schafmilchkäserei Jaare in Lindau, Duitsland, haalde hier de meeste punten (100).

Foto’s: Irene van de Voort

Reacties zijn gesloten.