Keuringsdienst van Waarde over stremsel

Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde ging op 21 september over stremsel. De presentators wilden weten wat stremsel eigenlijk is. En wat vegetarische stremsel is.

Presentatrice Sofie van den Enk ging kijken bij kaasmaker Klaas Veldt van Kaasboerderij De Franschman in het Noord-Hollandse Bergen. Veldt vertelde dat stremsel wordt gewonnen uit lebmagen van kalveren. Het programma ging daarom ook op bezoek bij de kalverslachterij van VanDrie Group

Vegetarisch en microbieel

Presentator Daan Nieber ging naar DSM in Delft, een producent van vegetarisch en microbieel stremsel. Nieber hoorde daar dat het DSM twintig jaar geleden is gelukt om door middel van genetische modificatie een gen van een kalf te plaatsen in het DNA van een gist. Nu maakt dat gist stremsel, het is identiek aan het stremsel uit een kalfsmaag. Omdat het gist gemodificeerd is en niet het stremsel zelf, hoeft het niet als genetisch gemodificeerd te worden gedeclareerd bij de ingrediënten.

Hypocriet

In de uitzending is ook Irene van de Voort, voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders, te horen. Mensen die kaas met vegetarisch stremsel eten zijn eigenlijk hypocriet, zegt zij. Je zou óf helemaal geen kaas, zuivel en vlees moeten eten, dan ben je veganist, óf, als je wel kaas en zuivel eet, eet dan ook een beetje rundvlees, want de productie van rundvlees en kaas zijn inherent aan elkaar. En kies voor kaas met lebstremsel, aldus Van de Voort.

De uitzending is terug te zien via uitzendinggemist.net.

Op de foto: Marijn Frank (r.) op bezoek bij een kalverslachterij.

Foto: Keuringsdienst van Waarde/KRO-NCRV

Reacties zijn gesloten.