Uitreiking certificaat ‘Boerenkaas maken’ immaterieel erfgoed

‘Boerenkaas maken’ is dit jaar als traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 26 september om 18.45 uur op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten vindt de officiële ondertekening en uitreiking van het bijbehorende certificaat plaats.

Namens de boeren tekenen Nico Captein (Goudse Boerenkaas), Theo Warmerdam (Leidse Boerenkaas) en Sjaak en Lia Koopman (Edammer Boerenkaas). De gemeenten Gouda, Leiden en Edam en ook Slow Food ondersteunen de aanvraag. Vanuit deze gemeenten zullen vertegenwoordigers present zijn, onder wie wethouder Daphne Bergman uit Gouda en Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en omstreken. Ook Marjolein Kooistra, zuivelexpert van de Ark van de Smaak Commissie van Slow Food Nederland, is aanwezig bij de ondertekening en uitreiking.

129 tradities

De Nationale Inventaris vloeit voort uit het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. In de inventaris zijn nu 129 Nederlandse tradities opgenomen. De laatste traditie die is toegevoegd is ‘Grolse wanten breien’. Ook de Koeiemart in Woerden is onlangs op de lijst met immaterieel erfgoed geplaatst.

Reacties zijn gesloten.