Syrische kaasmaker wil in Nederland aan de slag

Majd Doghmosh is een Syrische kaasmaker. Vanwege de oorlog in Syrië vluchtte hij naar Nederland. Majd woont nu in Zaandam en wil graag een kaas­makerij beginnen in Nederland.

Majd noemt zijn kaas Shamdam. Sham is een koosnaam voor Damascus, de hoofdstad van Syrië, en dam is uit het Nederlands, zoals het in de plaatsnamen Amsterdam en Zaandam voorkomt. Majd had in Syrië een grote kaasshop, waar hij de kaas maakte en verkocht. Hij laat een filmpje zien van de shop. Het blijkt dat de winkel ‘kapot’ is en we brengen het gesprek maar liever weer op kaas.

Exotische vlecht

De kaas die Majd maakt lijkt misschien voor onze Goudse begrippen nog het meest op mozzarella, maar dan extra droog. De melk wordt rauw aangezuurd en Majd laat het dan iets uitlekken. Daarna gaat de vlam eronder en kun je draden trekken uit de uitgelekte verse kaas. De timing daarvan is het vakmanschap. Majd trekt een lange draad en vouwt die dan een paar keer dubbel, trekt dan nog een keer met een soort van handjeklap aan het ‘kaastouw’ dat dan ontstaat en maakt er bijvoorbeeld een vlecht van. Allerlei vormen kunnen gemaakt worden, maar de vlecht is veruit het meest exotisch. De kaas komt in het zout te liggen en kan dan lange tijd worden bewaard in de koelkast. De kaas smaakt een beetje zurig, warm en heel zachtaardig.

Productieruimte

We praten verder over een mogelijke produc­tieruimte. Hij heeft nog veel Europese klanten die hij ook vanuit Syrië bediende. Regelmatig bellen oude klanten met een bestelling en hij zou niets liever doen dan weer beginnen met kaas maken. Het is lastig om de schaal goed in te schatten. Misschien is klein beginnen beter, maar er staan grote klanten te springen om Shamdam. Een sparringpartner die deze vakman vooruithelpt in Nederland zou ook welkom zijn.

Tekst: Irene van de Voort

Foto: Shamdam Cheese

Reacties zijn gesloten.