400 jaar kaas in de kunst

In het Stadsmuseum Woerden is van 14 oktober 2017 tot en met 11 maart 2018 de tentoonstelling ‘Onbeperkt houdbaar, 400 jaar kaas in de kunst’ te zien. Met de tentoonstelling brengt het museum een ode aan de Woerdense kaascultuur.

Woerden is kaas. Het maken en verhandelen van kaas was al vanaf de zeventiende eeuw een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. De eeuwenoude verwevenheid van Woerden met het platteland komt nu nog tot uitdrukking in de grote omvang van de kaashandel in de nabije omgeving. Daarnaast koestert Woerden zijn historische kaasmarkt waardoor wekelijks een waardevolle traditie levendig gehouden wordt.

Hollands goud

De tentoonstelling in het Stadsmuseum toont kaas in 400 jaar beeldende kunst. Het zet kostbare schilderijen van de meesters van de Gouden Eeuw naast exemplaren van moderne en hedendaagse kunstenaars. De werken hebben echter één ding gemeen: het ‘Hollandse goud’ staat centraal.

Op de foto: Schilderij ‘Banketje met kaas en vruchten’ van Pieter Claesz, circa 1623.

Foto: Stadsmuseum Woerden / Frans Hals Museum

Reacties zijn gesloten.