Masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’

David Asher geeft op 25, 26, 27 en 28 september 2017 de vierdaagse masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’ op boerderij ‘It Fryske Hiem’ in Bakkeveen (grens Friesland, Groningen, Drenthe). De masterclass wordt georganiseerd door Kobunder, Kaaslust en It Fryske Hiem. De Canadees Asher is biologisch boer, ambachtelijk kaasmaker, leraar en auteur van het boek ’The Art of Natural Cheesemaking’.

De masterclass begint met een sessie over zuivelfermentatie met kefir, crème fraîche, boter, yoghurt, clabber (spontaan verzuurde melk) en kwark. Op de tweede dag worden de zuursels gebruikt om verse lactisch gestremde kaas te maken, zoals roomkaas en chèvre, en Geotrichum candidum-gerijpte kazen zoals Crottin, Valencay en Saint-Marcellin.
Op de derde dag beginnen deelnemers met het maken van gestremde wrongel waarvan vele verschillende stijlen kaas gemaakt kunnen worden. ’s Middags is de wrongel zodanig verzuurd dat er mozzarella, burrata en de andere gekende kazen gemaakt van kunnen worden.
Op de vierde dag wordt er alpinekaas en blauwe kaas gemaakt. Ook verkennen de cursisten de verschillende korstculturen met inbegrip van de witte schimmel van camembert en de oranje korst van Limburger. En met de overgebleven wei wordt traditioneel gefermenteerde ricotta bereid.

Kosten

Kosten: € 400 (minimale deelname 15, maximale deelname 20 cursisten) voor vier dagen masterclass inclusief lunch, koffie/thee.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 15 augustus via: klaartjevanwijk@hotmail.com of 06-83338294. Bij overtekening wordt er een reservelijst opgesteld, waarbij het moment van aanmelden bepalend is.
Indien u wilt overnachten in de buurt, laat het bij uw aanmelding even weten, dan krijgt u enkele tips voor goede locaties.

Let op: de masterclass wordt in het Engels gegeven.

Meer informatie over de masterclass en David Asher leest u hier (pdf).

 

Reacties zijn gesloten.