Kaasspeciaalzaak laat kaas maken van melk van eigen koeien

Kaashuis Tromp laat sinds kort een eigen kaas maken in de kaasmakerij van Coöperatie Hollandsche Meesters in Rhenen. De melk voor deze kaas wordt gegeven door vijftien eigen koeien van Kaashuis Tromp; de kaas heet dan ook ‘Kaas van Eigen Koeien’.

Kaashuis Tromp heeft in West-Nederland veertien winkels (eigen winkels en franchise). De ondernemers die deze winkels runnen investeerden elk in een koe. De koeien, voornamelijk van het ras Montbéliarde, staan op de biologische Boerderij Welgelegen van Bart van Laar in Rhenen. De melk wordt verwerkt tot biologische rauwmelkse kaas. In de zijkant van de kaas is de naam Kaashuis Tromp geperst.

Kleine veehouderijbedrijven

Het maken van een eigen kaas werd bedacht in samenwerking met Hans Boot, oprichter van Coöperatie Hollandsche Kaasmeesters, aldus Roel Tromp. Hij vindt het net als Boot belangrijk dat kleine veehouderijbedrijven kunnen blijven bestaan en tegen een goede prijs kunnen produceren. De boeren die aan Hollandsche Kaasmeesters leveren krijgen een bonus van 5 cent per kilo melk bovenop de melkprijs van de melkfabriek.
Maar ook de ontwikkelingen in de Boerenkaaswereld waren voor Tromp reden om een eigen kaas te laten maken. “Die ontwikkelingen baren me zorgen. Het maken van traditionele Boerenkaas wordt steeds moeilijker. En voor consumenten is het lastiger geworden om de echte rauwmelkse Boerenkaas te vinden.”
Verder kan Kaashuis Tromp zich met de eigen kaas onderscheiden, wat erg belangrijk is voor speciaalzaken.

Goed ontvangen

De nieuwe kaas is goed ontvangen door de klanten van Kaashuis Tromp. Roel Tromp: “Zo’n eigen kaas leeft veel meer bij onze consumenten dan ik van tevoren had ingeschat.” De kaas wordt bereid met vegetarisch stremsel en rijpt drie maanden. Volgens Tromp heeft de kaas een mooie volle smaak met een fijn pikantje en lichtzoete ondertoon.

Reacties zijn gesloten.