Graskaasdag: te mooi om te missen

De Graskaasdag valt altijd op de eerste zaterdag van juni, dit jaar dus op zaterdag 3 juni. Traditioneel wordt dan de handel voor de graskaas ingeluid. De koeien lopen sinds half april buiten, dus de eerste graskaas op ongeveer 6 weken oud is dan begin juni verkrijgbaar.

Woerden is een heel oude kaasmarkt, uit de tijd dat nog íedereen Boerenkaas maakte. De traditie wordt hier nog in ere gehouden. Boeren brengen kazen met een brik, tegenwoordig ook met een trekker. De burgemeester en wethouders rijden ook een rondje mee naar het kerkplein. Er wordt een bel geluid uit uit 1885, maar de markt zelf is waarschijnlijk nog ouder. Na het luiden van de bel mag de handel beginnen. Er wordt traditionele handjeklap gedaan, en er vielen prijzen die toch wel iets hoger lagen dan de notering van afgelopen vrijdag …

7.000 euro

Veel boerenkaashandelaren zijn aanwezig, en het is gezellig. Een koor zingt het kaaslied (tekst verkrijgbaar bij de redactie). De kaas die geveild wordt voor een goed doel, bracht dit jaar ruim 7.000 euro op. De handel, Rabobank, gemeente en anderen blijven steeds 100 euro erbij bieden, en wie het laatst biedt, die mag de kaas hebben, maar het bedrag wordt gezamenlijk opgebracht. Afhankelijk van hoe vaak je hebt geboden, zoveel betaal je mee. Dit is een leuke toeristische nieuwe veiling, maar dat de echte bel en het echte handjeklap nog te zien zijn, dat is echt bijzonder. Volgend jaar weer een Graskaasdag, dan op 2 juni. Zet hem alvast in je agenda, te mooi om te missen.

Tekst en foto’s: Irene van de Voort

graskaasdag6 graskaasdag7
graskaasdag graskaasdag2 graskaasdag3 graskaasdag5

Reacties zijn gesloten.