Wereldwijde ‘waarderingsdag’ voor rauwmelkse kaas

Met allerlei evenementen hebben rauwmelkse kaasmakers van over de hele wereld op 22 april de Raw Milk Cheese Appreciation Day gevierd. Met deze speciale dag willen de kaasmakers extra waardering vragen voor rauwmelkse kaas. Pasteurisatie van alle zuivelproducten zou een verlies zijn van de voedselcultuur, vinden zij.

De Amerikaanse Oldways Cheese Coalition heeft de Raw Milk Cheese Appreciation Day drie jaar geleden in het leven geroepen. In de Verenigde Staten staat de bereiding en verkoop van rauwmelkse kaas al jaren onder druk door de wet- en regelgeving – al verschillen de regels van staat tot staat – en de macht van de industriële kaasfabrikanten. De Oldways Cheese Coalition vecht er sinds 1999 voor om het levende erfgoed dat zij vertegenwoordigd te behouden.

200 locaties

Inmiddels is de ‘waarderingsdag voor de rauwmelkse kaas’ wereldwijd opgepikt, zo meldt Slow Food op haar website. Er waren op 22 april vieringen op ruim 200 locaties in Zuid-Afrika, Canada, Mexico, Costa Rica, Brazilië, Ierland, Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oekraïne, Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland.
Twee supermarktketens in de Verenigde Staten, Whole Foods Market en Wegmans, vierden ook Raw Raw Cheese Appreciation Day. Daarbij werden meer dan 500 winkels in het hele land betrokken.
In Nederland werden er geen speciale activiteiten georganiseerd.

Reacties zijn gesloten.