Nieuw Slow Food-presidium traditionele Boeren-Leidse kaas met sleutels

Slow Food Nederland en de Vereniging van de Boeren-Leidse kaasmakers hebben het nieuwe presidium Boeren Leidse Traditioneel (BLT) opgericht. Een presidium is een samenwerkingsverband van lokale producenten.

Enkele bereiders van de Boeren-Leidse kaas met sleutels zijn zelf naar Slow Food gestapt met de vraag of een presidium kon worden opgericht. Met name de makers van de meer traditionele Boeren-Leidse kaas met sleutels, een stevige kaas met een kort zuivel en een kruimelige, droge structuur, streven ernaar een traditionele variant, die langer dan tien maanden gerijpt wordt, met behulp van het nieuwe presidium onder de aandacht te brengen. De specificaties en protocollen zijn opgesteld en geaccordeerd en ook met de kaashandel zijn reeds principe afspraken gemaakt. Het is de bedoeling dat later dit jaar zal de BLT-kaas ook in Bra, op de Cheese 2017, reeds kan worden gepresenteerd.

Elkaar helpen en inspireren

Producenten die samenwerken in een presidium maken afspraken met elkaar over de bereidingswijze van hun product en de controle daarop. Ze kunnen elkaar ook helpen en inspireren. Boeren Goudse Oplegkaas was het eerste Nederlandse presidium; inmiddels zijn er elf presidia in Nederland. Zo is er ook een presidium voor Texelse schapenkaas, Boeren Friese Nagel- of Kanterkaas, het Fries-Zeeuwse melkschaap, Brandrode rund, maar ook voor de Oosterscheldekreeft en traditionele Limburgse stroop.

Foto: www.boerderijzuivel.nl

Reacties zijn gesloten.