‘Veel kaas eten verhoogt cholesterol niet’

Ierse mensen die veel kaas eten, hebben geen hoger cholesterolgehalte in hun bloed dan degenen die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd aan het University College Dublin in Dublin. 1.500 Ieren tussen 18 en 90 jaar oud deden mee aan het onderzoek.

Ook in de huidige Ierse gezondheidsrichtlijnen staat dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals kaas, het risico op het ontwikkelen van een hoog cholesterolgehalte in het bloed doet toenemen. Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. Maar de bevindingen van de nieuwe Ierse studie tonen aan dat het eten van grote hoeveelheden kaas, en daarmee dus grote hoeveelheden verzadigd vet, niet leidt tot meer LDL-cholesterol in het bloed en een hoger lichaamsvetpercentage. De uitkomsten stroken volgens de onderzoekers met die van recente studies in andere landen: ook daaruit blijkt dat het verzadigde vet in kaas geen negatieve invloed heeft op het cholesterolprofiel door de unieke reeks voedings­stoffen die kaas bevat.

Koolhydraten

De wetenschappers zagen ook dat een hogere zuivelinname werd geassocieerd met een lagere body mass index (BMI), een lager percentage lichaamsvet, een kleinere taille­omvang en een lagere bloeddruk. Bij het onderzoek naar voedingspatronen ontdekten ze dat mensen die regelmatig halfvolle melk en halfvolle yoghurt consumeerden de neiging hadden tot ​​een hogere inname van koolhydraten. Ze waren ook verrast door de bevinding dat mensen in de groep met het ‘low-fat’-voedingspatroon een hoger LDL-cholesterol­gehalte in hun bloed hadden.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition & Diabetes.

Foto: Shutterstock

Reacties zijn gesloten.