Koe langer doormelken kan interessant zijn voor kaasboerderij

Naarmate koeien verder in lactatie zijn, neemt het vet- en eiwitgehalte in de melk van de dieren toe. Daarom kan het voor bijvoorbeeld kaasboerderijen interessant zijn om koeien maximaal een half jaar langer door te melken oftewel de tussenkalftijd te verlengen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit in Aarhus in Denemarken.

De onderzoekers vergeleken melkmonsters uit verschillende stadia van de lactatie; in het bijzonder keken ze naar de smaak van de melk en de geschiktheid voor kaasproductie.
Zoals verwacht nam de melkgift na verloop van tijd af. Maar het eiwit- en vetgehalte steeg. “Door de hogere gehaltes wordt de melk tijdens de lactatie geschikter voor kaasproductie”, zegt Nina Aagaard Poulsen van de Deense universiteit.

Geen negatief effect op de smaak

De onderzoekers vroegen een professioneel proefpanel om de smaak van de melk van koeien die langer werden doorgemolken te beoordelen. Eerdere onderzoeken toonden aan dat melk van koeien met een verlengde lactatie een ongewenste en zoutige smaak kan hebben. Bovendien kunnen er problemen met verhoogde eiwitsplitsing of eiwitafbraak voorkomen, vooral bij een verhoogd celgetal tijdens de lactatie. Maar het Deense proefpanel vond de melk niet minder smakelijk; wel gaven ze aan dat de melk van de koeien die langer werden doorgemolken romiger en vetter was.

Klimaat, milieu en dierenwelzijn

Volgens de onderzoekers vermindert de impact van de veehouderij op het milieu en klimaat ook als koeien langer doorgemolken worden. En het heeft mogelijk een positief effect op het dierenwelzijn.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Dairy Science.

Reacties zijn gesloten.