Franse multifunctionele geitenkaasboerderij te koop

Marc en Thileke Lesty hebben sinds 1980 een boerderij in Frankrijk: La Ferme des 3 Ponts. Ze houden er 95 geiten en verwerken de melk tot kaas. De boerderij is dagelijks open voor publiek. Op hun bedrijf ontvangen Marc en Thileke ongeveer­ vijfduizend schoolkinderen per jaar. Sinds vorig jaar is de boerderij te koop.

De Franse Marc en Nederlandse Thileke leerden elkaar kennen in Israël. Thileke trok vervolgens naar Frankrijk waar Marc al een boerderij had. Toen ze kinderen ­kregen, stopte Thileke met haar werk als verpleegkundige en ging ze meewerken op de boerderij. Langzamerhand kreeg ze de werkzaamheden onder de knie, zoals het kaas maken.
Marc heeft ook bestuursfuncties. Zo is hij penningmeester van het Europese netwerk van boerderijzuivelbereiders FACE.

Waar wonen jullie precies?

Thileke: “We wonen in Auffargis, een dorp in de regio Île-de-France. Auffargis ligt zo’n 45 kilometer ten zuidwesten van Parijs. In ruim een kwartier rijden van onze boerderij ben je in Rambouillet, een plaats met circa 35.000 inwoners en met alle voorzieningen, zoals scholen en winkels.
Ondanks dat we zo dicht bij Parijs wonen, wonen we toch midden in de bossen van het regionale natuurpark Haute Vallée de Chevreuse. We leven in en met de natuur. Het landschap is licht glooiend en er staan veel kastelen. Het is een toeristisch gebied.”

Hoe ziet jullie geitenboerderij eruit?

“We houden 95 geiten: Saanen-geiten en Franse Alpine-geiten (Chamoisée). De stal is in 1996 na een brand vernieuwd. We zorgen ervoor dat we het hele jaar door melk hebben en dus kaas kunnen maken en leveren. Nu staat een deel van de geiten droog.
Bij de boerderij hoort in totaal 17 hectare gedraineerde leemgrond, allemaal grasland. De geiten hebben een uitloop met gras. Ze krijgen daarnaast hooi, krachtvoer (mais, luzernebrok en eiwitrijke brok) en we kunnen in de stal vers gras bijvoeren.”

Wat voor kaas maken jullie?

“We maken rauwmelkse kazen, van 100 gram tot 2 à 3 kilo. Bij de bereiding wordt gebruik gemaakt van de lactische stremming. Tijdens het rijpen verandert de structuur van de kaas van binnenuit van zacht naar stevig. De kaas heeft een schimmelkorst. Sommige kazen smeren we in met marc de Bourgogne, een sterke drank; dat geeft een speciale smaak en mooie kleur.
Voor het kaas maken krijgen we hulp van een kaasmaakster uit Bulgarije. Zij werkt al tien jaar bij ons.”

Waar wordt de kaas verkocht?

“Een deel van de kaas verkopen we zelf op de boerderij. Verder breng ik kaas rond naar bijvoorbeeld boerderijwinkels, supermarkten en hotels.”

Jullie ontvangen veel mensen op de boerderij.

“Ja, onze boerderij was altijd 365 dagen open voor publiek; afgelopen jaar hebben we dat ingeperkt tot halve dagen: van half 9 tot 13 uur. We ontvangen ook groepen schoolkinderen, ongeveer vijfduizend per jaar. Die laten we kennismaken met de dieren­, de natuur, het kaas maken. We hebben een pedagogische boerderij. De kinderen mogen zelf ook een kaasje maken. Ze blijven een hele of halve dag. Als het regent of koud is, kunnen ze terecht in een speciale ontvangstruimte; dan steken we daar de houtkachel aan. We kunnen er ook een maaltijd serveren.”

De boerderij staat te koop. Waarom?

“Marc heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, we willen het wat rustiger aan gaan doen. We hopen dat de koper verder wil met de geiten en het kaas maken. Er zijn mogelijkheden om uit te breiden met Bed and Breakfast en kampeerplaatsen.”

www.3ponts.com

ZK0117_p9

Foto’s: www.mangeonslocal-en-idf.com

Reacties zijn gesloten.