Fonkelnieuwe kaasmakerij op Friese kaasboerderij

Kaasboerderij De Gelder van de familie Vogel-van Emst uit het Friese Tijnje heeft een fonkelnieuwe kaasmakerij. De kaasmakerij, geïnstalleerd door C. van ’t Riet, heeft onder andere twee gesloten kaasbakken van 5.000 liter en een tunnelpers.

Anne, Jenny en zoon Hans Peter Vogel en een aantal medewerkers verwerken op Kaasboerderij De Gelder de melk van circa 300 koeien tot met name kaas; een klein deel van de melk gaat in andere zuivelproducten. Van 80 tot 90 procent van de melk wordt de speciaalkaas Tynjetaler gemaakt. Alle kaas wordt sinds kort geproduceerd in de nieuwe kaasmakerij.

Tunnelpers

In de ruim opgezette kaasmakerij staan twee gesloten kaasbakken van 5.000 liter, waardoor de wachttijd tussen de productiebatches korter is geworden.
De automatische draineerbak perst de wrongel en snijdt die in stroken. Van de stroken worden vier blokken gemaakt die op tafelniveau in micro-geperforeerde kaasvaten (zonder netten, voor kazen van 12 kilo) gedaan worden. De kaasvaten gaan daarna in de tunnelpers. De pneumatische tunnelpers, eveneens geleverd door C. van ’t Riet, werkt volgens een lopendebandsysteem, waarbij de kaasvaten automatisch worden doorgevoerd. Elk kaasvat heeft een eigen stempel, er wordt niet gestapeld. De capaciteit van de pers is af­gestemd op de kaasbak van 5.000 liter: een hele productie past onder de pers.

Rekken

Na het persen en een rusttijd van enkele uren, worden de kazen op rekken in een van de drie pekelbaden getakeld. De pekeltijd is in te stellen, waardoor de kazen op de juiste tijd automatisch uit de pekel worden gehaald.
De kaasvaten gaan voor reiniging op rekken in twee CIP-bakken (Cleaning In Place). In het eerste bad worden de resten in de vaten opgelost, in de tweede bak circuleert water om de vaten schoon te spoelen.
Een CIP-reinigingssysteem zorgt voor reiniging van de leidingen en machines. De concentratie van reinigingsmiddel wordt automatisch bijgehouden, waardoor er efficiënter met reinigingsmiddel wordt omgegaan.

Nieuwe kaasopslag

De kaasopslag is ook geheel nieuw met een klimaat­beheersingssysteem van PS Koeltechniek.  Na een rijpingsperiode van minimaal vijf weken worden de kazen afgeleverd. Vanuit een aparte los- en laadruimte kan de vrachtwagenchauffeur de kazen zonder hulp inladen.

Arbeidsbesparing en -verlichting

In de nieuwe kaasmakerij kan meer kaas worden gemaakt dan in de oude, maar de reden van de bouw was vooral arbeidsbesparing en -verlichting. In minder tijd kan nu meer kaas worden gemaakt. Daarnaast zorgt onder andere de tunnelpers voor arbeidsverlichting, en ook de rekken met wielen waarmee de kazen worden verplaatst.
Ook over energiebesparing is nagedacht. Zo wordt het teruggewonnen warme water van de koelinstallatie hergebruikt voor het reinigen van ruimtes. Zuinige ledlampen zorgen voor veel licht waarbij het prettig werken is.

Wei

C. van ’t Riet werkt op Kaasboerderij De Gelder nog aan de installatie voor pasteurisatie van de wei. Na pasteurisatie kan de wei worden afgezet naar een kalvermesterij.

Lees het hele artikel over deze nieuwe kaasmakerij in De Zelfkazer die 10 februari verschijnt.

De Gelder-website

Op de voorgrond de automatische draineerbak, erachter de tunnelpers en links de twee kaasbakken van elk 5.000 liter.

De Gelder 158

Hans Peter Vogel doet de wrongelblokken in de kaasvaten.

De Gelder 164

De kazen krijgen een kaasmerk opgelegd voordat ze onder de tunnelpers gaan.

De Gelder 113

De tunnelpers werkt met een lopendebandsysteem.

De Gelder 063

De drie pekelbaden met takels.

De Gelder 078

De kaasopslag met de Tynjetalers.

Reacties zijn gesloten.