Boerenkaas maken op lijst immaterieel erfgoed

Boerenkaas maken staat nu ook op de lijst met immaterieel erfgoed. Dit maakte Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), op 16 februari bekend.

Alle Boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de grond te krijgen. En met succes, dus. De Boerenkaasmakers zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze dóór willen geven. Daar zetten zij zich gezamenlijk voor in. Ze houden hun traditie eigentijds en levend.

De aanvragers

De aanvraag werd gedaan door de GTS-groep van de Goudse Boerenkaas, de Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers en Sjaak en Lia Koopman (de laatste der Mohikanen die Edammer Boerenkaas maken). De burgemeesters van Gouda en Leiden hebben de aanvraag ook getekend, om te ondersteunen. Ook Slow Food ondersteunde met een handtekening en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders natuurlijk. De bond mocht zelf geen aanvrager zijn, omdat die ook leden heeft die helemaal geen kaas maken.

Tradities

Immaterieel erfgoed zijn tradities die wij van onze (groot)ouders hebben overgenomen. In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris. Het zit in de harten en hoofden (en soms handen) van mensen en het leeft, het is dynamisch en past zich aan de tijd aan. Elke volgende generatie geeft de traditie op eigen manier vorm waardoor die steeds ontwikkelt.
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert in opdracht van het Ministerie van OCW het verdrag in Nederland uit.

Reacties zijn gesloten.