Nieuwe alliantie van kaasspeciaalzaken

Drie kaasspecialisten hebben begin november de ‘Alliantie van Nederlandse kaasspeciaalzaken’ opgericht voor kaasspeciaal­zaken die rauwmelkse Nederlandse kaas een warm hart toe­dragen en die kaas meer willen promoten.

De alliantie is opgericht door Harry Schonewille van De Smaakspecialist in Zwolle, Louis Klomp van Jokkmokk in Eindhoven en Marike van der Werff van Fromagerie Abraham Kef in Amsterdam.
Aanleiding van de oprichting van de alliantie is dat er soms kaas als Boerenkaas wordt verhan­deld terwijl het geen (rauwmelkse) Boerenkaas is. “Als wij rauwmelkse kaas verkopen, moet het ook echt rauwmelkse kaas zíjn. Wij willen onze klanten niet voor de gek houden. De producten die we verkopen en de verhalen die we erbij vertellen moeten kloppen. Met het oprichten van de alliantie willen we de kaasspecialisten samenbrengen die, net als wij, zeker willen weten wat ze verkopen”, vertelt Harry Schonewille.
Daarnaast wil de alliantie inzetten op meer promotie van Boerenkaas. “Sommige soorten Boerenkaas hebben het moeilijk, zoals de Boeren-Leidse met sleutels met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Zulke kazen hebben extra aandacht nodig.”
Het is ook de bedoeling dat de alliantieleden producten uitwisselen en elkaar op de hoogte brengen van nieuwe kazen die op de markt komen. “Verder willen we het kennisniveau van kaasspecialisten verhogen.”

Lid worden

Kaasspecialisten die lid willen worden van de alliantie, moeten achter de principes staan van het samenwerkingsverband. “Daarnaast vinden we het belangrijk dat leden actief bijdragen aan de doelen van de alliantie.”
De alliantie mikt in eerste instantie op veertig tot zestig leden. Schonewille: “We hebben al met verschillende kaasspecialisten over de alliantie gesproken. Zij waren enthousiast.”
De contributie bedraagt 100 euro.

Reacties zijn gesloten.