Rauwe melk: positief voor gezondheid, maar ook risico’s

Rauwe melk(producten) lijken een positieve invloed te hebben op verschillende gezondheidsklachten. Maar rauwe melk brengt ook potentiële risico’s met zich mee in de vorm van pathogenen die in melk kunnen zitten. Goede gestandaardiseerde hygiëneprotocollen voor de productie en de verkoop van rauwe melk(producten) zijn dus aanbevelenswaardig.

Dit is de conclusie in het nieuwe rapport ‘De invloed van rauwe melk (producten) op de gezondheid – Rauwe melk en gezondheid’ van het Louis Bolk Instituut. Het Louis Bolk Instituut deed in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een literatuurstudie naar het nuttigen van rauwe melk. Door de huidige belangstelling voor consumptie van vers, natuurlijk en lokaal verbouwd voedsel, staat rauwe melk steeds meer in de belangstelling.

Rijker aan vitaminen

Uit de studie van het Louis Bolk Instituut blijkt onder meer dat rauwe melk over het algemeen rijker is aan vitaminen dan gepasteuriseerde/gehomogeniseerde melk.
Ook kan geconcludeerd worden dat rauwe melkproducten zeer waarschijnlijk een preventieve werking hebben op astma, hooikoorts, atopisch eczeem en andere atopische aandoeningen.
Rauwe melk lijkt daarnaast anti-carcinogene eigenschappen te bezitten. Deze eigenschappen zijn echter grotendeels gebaseerd op in vitro en in vivo laboratoriumstudies. Met betrekking tot diabetes type 2 kan volgens de onderzoekers geconcludeerd worden dat voornamelijk yoghurt een beschermend effect heeft. Voor het metabool syndroom lijkt vooralsnog de totale zuivelinname een beschermende factor. De bevindingen over totale zuivelinname en het verband met diabetes type 2 zijn echter niet eenduidig. Tevens lijken eiwitten een beschermend effect te hebben op type 2-diabetes. Het verband tussen vetzuren en type 2-diabetes vereist nog verder onderzoek.

Protocollen

Gezien de toenemende populariteit van consumptie van rauwe melk en de potentiële risico’s die het drinken van de melk met zich meebrengt in de vorm van pathogenen die erin aanwezig kunnen zijn, doet het Louis Bolk Instituut de aanbeveling om de gezondheid te waarborgen door het opstellen van doeltreffende, passende hygiëne- en verwerkingsprotocollen passend binnen de toenemende vraag naar rauwe melk(producten).

Reacties zijn gesloten.