Engelse kaasboerderij investeert in kaaskeerrobot

Kaasboerderij Westcombe Dairy in het Engelse Somerset heeft een machine aangeschaft die haar cheddarkazen borstelt en keert. De robot, die de bijnaam Tina the Turner kreeg, kan per uur honderd kazen borstelen en keren, zo meldt The Telegraph.

De in Zwitserland op maat gemaakte kaaskeerrobot manoeuvreert tussen de rijen met kazen die twaalf planken hoog liggen opgeslagen. In de ondergrondse kaaskelder is ruimte voor vijfduizend cheddars van 25 kilogram. De machine tilt elke kaas op, borstelt de overtollige schimmel eraf en legt hem omgekeerd terug.

Wekelijks keren komt smaak ten goede

Het borstelen en keren gebeurde voorheen door medewerkers van het familiebedrijf. Het werk was zwaar en kostte veel tijd. Elke kaas kon gemiddeld een keer in de paar maanden worden gekeerd. Met de komst van de robot kunnen de kazen wekelijks worden omgedraaid. Dat komt de smaak van de cheddar ten goede, zeggen kaasboeren Tim en Richard Calver. Volgens hen zorgt de investering in de machine er ook voor dat de kaasboerderij kan blijven voortbestaan. Het bedrijf produceert jaarlijks 120 ton cheddarkaas uit de melk van de eigen koeien.

Prijs vergelijkbaar met die van trekker

Meerdere bedrijven maken keermachines voor bijvoorbeeld Parmezaanse en cheddarkaas, vertelt Tim Calver aan de krant. “Maar wij kozen voor een Zwitsers bedrijf dat robots maakt voor het keren van Comté-kazen. De robot is aangepast voor onze behoeften. De ontwikkeling van het apparaat nam drie jaar in beslag.”
Calver wil niet vertellen hoeveel de robot kostte, maar de prijs is volgens hem vergelijkbaar met die van een trekker.

Foto en video: Westcombe Dairy

Reacties zijn gesloten.