Friese camembert uit melk van Jerseykoeien

Een Nederlandse camembert die kan tippen­ aan Franse boerencamembert, dat verwacht je misschien niet zo snel. Maar volgens televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke wordt zo’n camembert gemaakt door Gerbrig van der Brug uit het Friese Oosterzee, vlakbij Lemmer. Ze gebruikt voor haar kaasje melk van de Jerseykoeien van kaasboerderij De Nylander van de familie Bokma in Workum, waar ze al jaren werkt als kaasmaakster.

Gerbrig van der Brug werkt als kaasmaakster op De Nylander, maar maakt als ­zelfstandig ondernemer de rauwmelkse camembert uit Jerseymelk van De Nylander. “Dat doe ik bij ons thuis in Oosterzee. Daar heb ik voldoende ruimte en zo kunnen we de bereidingsprocessen van de Goudse kaas en camembert gescheiden houden.” De link met De Nylander blijft echter duidelijk: op de verpakking staat ‘Gerbrig Friese ­Camembert van De Nylander’.

‘Heel vol van smaak’

Gerbrig begon twee jaar geleden met het ontwikkelen van de camembert. Dat ging niet helemaal vanzelf. “Het was een beetje zoeken hoe groot de wrongel gesneden moest en bij welke temperatuur de kaasjes het best rijpen. En ik heb geworsteld met verkeerde schimmels. Maar nu gaat het goed.” De productie groeide telkens. “Ik begon met 10 liter melk en heb nu een pan in huis voor 100 liter.”
Door de Jerseymelk is de Friese camembert heel vol van smaak, zegt Gerbrig. “Mensen die de camembert hebben geproefd zijn enthousiast.”
De kaas is al te koop bij De Streekboer en kaaswinkel l’Amuse van Betty Koster. Ook gaat hij naar een aantal restaurants.

Foto: Marije van der Brug

Reacties zijn gesloten.