Fromager Maarten Koek komt met boek ‘De Nederlandse Kaasplank’

Kun je een kaasplank maken van alleen Nederlandse ambachtelijk bereide kazen? En hoeveel variaties zijn er mogelijk? Leg je een zachte geitenkaas nu op de eerste of tweede plek van je kaasplank neer? In het allereerste boek over kaasplateaus ‘De Nederlandse Kaasplank’ geeft Maarten Koek, fromager-sommelier van sterrenrestaurant Perceel, praktische tips om een eigen ideale kaasplank samen te stellen met Hollandse kazen die bijna allemaal op een boerderij worden gemaakt.

“Als fromager constateer ik dat steeds meer liefhebbers voor een kaasplateau kiezen tijdens hun restaurantbezoek, maar ook tijdens etentjes met vrienden”, vertelt Koek. “Ik merk echter ook dat het vragen oproept, zoals wélke kaas kies ik dan en wáár moet ik die neerleggen? Met ‘De Nederlandse Kaasplank’ wil ik die enthousiaste groep een houvast geven en hen inspireren om te experimenteren met producten uit eigen land.”

Twintig Nederlandse boerderijen

In een roadtrip langs ruim twintig Nederlandse boerderijen gaat Maarten Koek – door Gault&Millau uitgeroepen tot Beste Fromager van het Jaar 2015 – op zoek naar de verhalen achter de kaasmakers en proeft hij voor hem bekende en onbekende Nederlandse kazen. “Natuurlijk, we staan bekend om onze prachtige Goudse kazen, maar er is zoveel meer. De boerenkazen zijn aan een opmars bezig, maar Nederland produceert ook hele mooie geiten- en schapenkazen van goede kwaliteit en zelfs blauw- en roodflorakazen! Die variëteit proberen we terug te brengen in het boek.”

Wijnen en zoete drupjes

Naast mooie anekdotes en de proeverij, besteedt Maarten Koek ook aandacht aan begeleidende wijnen én bijpassende zoete drupjes – zijn signatuur bij Restaurant Perceel. “In ‘De Nederlandse Kaasplank’ vertel ik niet hoe het moet; smaken verschillen nu eenmaal. Het gaat erom dat ik liefhebbers van kaas inspireer op alle gebieden. Het is uiteindelijk aan henzelf om op pad te gaan, de verschillen te proeven en te experimenteren: er is genoeg.”

Waar leg je die zachte geitenkaas neer?

Oké, maar hoe staat het dan met die zachte geitenkaas; waar leg je die nu neer op het plateau? Maarten: “Dat hangt helemaal af van de kracht van de kaas en hoe pittig je jouw kaasplank samenstelt. De Vertina bijvoorbeeld, is een fetakaas met kruiden. Niet gangbaar op een kaasplank, maar wel heel zacht en verrassend. Deze zou dus prima als opening kunnen dienen.”

Actie voor lezers van De Zelfkazer(-nieuwsbrief)

Lezers van de De Zelfkazer en de nieuwsbrief van De Zelfkazer kunnen bij voorintekening vóór 1 oktober 2016 het boek ‘De Nederlandse Kaasplank’ bestellen voor €19,95 in plaats van €24,95. Stuurt u dan een e-mail naar Etienne Verhoeff, etienne@tienproducties.nl onder vermelding van ‘De Zelfkazer’.

Boekgegevens
Titel: De Nederlandse Kaasplank
Verschijningsdatum: oktober 2016
Auteur: Maarten Koek, Etienne Verhoeff
Fotografie: Maaike Petri
Uitgeverij: Trichis
Winkelprijs: € 24,95
ISBN: 978-94-92077-67-7

boek-nederlandse-kaasplank-2

Op de foto’s: Vertina van boerderij Mooi Mekkerland met een drupje lavendelhoning.

Tekst: Maaike Petri – Foto’s: Maaike Petri Fotografie

Reacties zijn gesloten.