BBZ-voorzitter spreekt met staatssecretaris Van Dam

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft op 1 september een bezoek gebracht aan de familie van de Voort van boerderij De Groote Voort in Lunteren. Van Dam wilde het bedrijf bezoeken omdat Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort op 31 maart de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar in de wacht sleepten. Irene van de Voort, voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), besprak met de staatssecretaris diverse kwesties die momenteel spelen in de boerderijzuivelsector.

Van Dam arriveerde om half elf op De Groote Voort. Met in zijn kielzog een aantal ambtenaren, woordvoerders en journalisten, kreeg hij een uitgebreide rondleiding over het bedrijf. Jan Dirk liet onder meer zien welk effect de volledig verteerde vaste mest heeft op de grond, de wormenstand en het gras. Peter vertelde over het maken van de Remeker-kaas met natuurkorst. Van Dam zag ook de unieke kaasopslag die in april 2015 werd geopend.

GTS en rauwe melk

BBZ-voorzitter Irene van Voort zei tegen Van Dam dat het momenteel moeilijk is om rauwmelkse kaas goed te beschermen, omdat er nog geen waterdichte methode gebruikt wordt om aan te kunnen tonen of kaas is gemaakt uit rauwe melk of uit melk die verwarmd is boven 40 graden Celsius. Ze noemde ook de GTS-groep die kortgeleden is opgericht en private controle wil op het gebruik van het merk Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) dat alleen voor rauwmelkse kaas (Boerenkaas) gebruikt mag worden.
Verder stipte de voorzitter van de bond de verkoop van rauwe melk aan. Het drinken van rauwe melk is immens populair, maar om voedselveiligheidsredenen mag rauwe melk van de overheid niet in flessen worden verkocht.

Martijn-van-Dam 059

Martijn-van-Dam 078

Martijn-van-Dam 084

Martijn-van-Dam 034

Reacties zijn gesloten.