Canadees David Asher geeft workshop ‘Natuurlijk kaas maken’ in Friesland

De Canadees David Asher, auteur van het boek ‘The Art of Natural Cheesemaking’ geeft op 15 en 16 oktober in Nes (gemeente Heerenveen) de tweedaagse workshop ‘Natuurlijk kaas maken’. De workshop is een initiatief van beginnend kaasmaker Dion Kieft.

Dion melkt op het vleesveebedrijf van zijn schoonouders, De Nije Pleats in Nes, sinds anderhalf jaar een aantal koeien en maakt kaas van de melk. “Het begon allemaal klein, met één koe en een fascinatie voor kaas maken, maar langzamerhand zijn er plannen om het iets groter aan te pakken. Wat voor kazen we in de toekomst gaan maken, weet ik eigenlijk nog niet. Ik maak nu Goudse kaas, maar zou ook zachte en harde kazen willen maken. Rauwmelks spreekt mij in ieder geval erg aan.”

Correspondentie met David Asher

Dion volgde bij Jan Craens (Kaaslust in Veenhuizen) een cursus kaas maken, las er veel over en speurde op internet. “Ook ben ik altijd geïnteresseerd geweest in permacultuur”, vertelt Dion. “David Ashers visie en methodes hangen in die hoek: zelfvoorzienendheid, promoten van zelfzuivelen, natuurlijk kaas maken los van grote multinationals en zonder kunstmatige toevoegingen et cetera et cetera. Het boek van David Asher vond ik heel inspirerend, en omdat mijn schoonvader en ik de lebmaag van een kalf wilden prepareren om stremsel te maken, zocht ik contact met David. Uit die correspondentie is het idee voortgekomen om in kaasland Nederland iets te organiseren.”

De workshop

De tweedaagse workshop onder leiding van David Asher vindt plaats op 15 en 16 oktober op boerderij ‘De Nije Pleats’, Burdinewei 8, 8494 NH in Nes (gemeente Heerenveen, Friesland).
Deelnemers aan de workshop leren melk in kaas te veranderen met alleen natuurlijk stremsel en de van nature in rauwe melk voorkomende bacteriën.
De uitgebreide workshop begint met een sessie over zuivelfermentatie, waarin kefir, yoghurt, crème fraîche en roomboter behandeld worden. ’s Middags worden er kazen gemaakt, zoals roomkaas en chèvre, maar ook Crottin, Valençay en Saint-Marcellin.
Op de tweede dag behandelt Asher met de deelnemers kazen waarbij stremsel gebruikt wordt. Er wordt wrongel bereid die gebruikt kan worden voor kazen als camembert, blauwschimmelkaas, kazen met een gewassen korst en mozzarella. ’s Middags maken de deelnemers alpenkaas, en de wei die daarvan overblijft veranderen ze in verse, warme ricotta.
De kosten bedragen  95 euro per dag (minimale aantal deelnemers is 10, maximale aantal is 15). Aanmelden kan via e-mail: dionkieft@icloud.com of telefonisch: 06 401 69 254.

Over David Asher

David Asher is biologisch boer, ambachtelijk kaasmaker en leraar. Hij woont op de Canadese Golfeilanden. Als guerrillakaasmaker breekt Asher met de gangbare manier van kaas maken. Hij verkent traditionele, niet-industriële manieren van kaas maken.
Asher geeft met zijn ‘Black Sheep School of Cheesemaking’ les aan gezelschappen wereldwijd. Via workshops in samenwerking met organisaties die zich bezighouden met voedselonafhankelijkheid, deelt David zijn kennis. Zijn workshops behandelen een methode van kaas maken die natuurlijk en ’doe-het-zelf’ is, geschikt voor zowel de keuken thuis als de ambachtelijke productie. Hij is de auteur van het boek ’The Art of Natural Cheesemaking: Using Traditional, Non-Industrial Methods and Raw Ingredients to Make the World’s Best Cheeses’.

Op de foto: David Asher

Foto: Courtesy The Domestic Institute of Technology

Reacties zijn gesloten.