Wie maakt de lekkerste Griene Tsiis?

Elf kaasmakers doen mee aan de Griene Tsiis Contest. Deze wedstrijd om de beste en lekkerste griene tsiis (groene kaas) van Friesland is onderdeel van de grote openluchtvoorstelling over de beruchte Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier die 500 jaar geleden met zijn rebellenleger in opstand kwam tegen de bezetters van Friesland. De winnaar wordt op 19 juni bekendgemaakt in Kimswerd, waar Grutte Pier is geboren.

De deelnemende kaasboeren zijn: biologische kaasmakerij Nylander (Workum), Kaasboerderij Ameland (Hollum), Lubbert Munniksma (Kimswerd), Zeewierkaas Nils Koster (Vlieland), Pieter Peitshoeve (Terschelling), De Heidepleats (Sint Nicolaasga), Buorkerij Butenverwachting (Hoogmade), De Molkerij (Sint Annaparochie), Kaaslust (Veenhuizen), Kobunder (Lippenhuizen) en Doetie Trinks (Jubbega).

Jury

De kaas wordt op 17 juni gekeurd door een vakjury. Op 19 juni wordt om 13.00 uur bekendgemaakt welke vijf kazen door de vakjury genomineerd zijn. Een publieksjury zal vervolgens in een proeverij de beslissende stem uitbrengen. De winnaar wordt om 14.00 uur bij het beeld van Grutte Pier in Kimswerd bekendgemaakt.
De vakjury bestaat uit: Harm Abma (voorzitter) van CSK Food Enrichement en winnaar van de Gouden Kaasboor 2014,  Tineke van der Have, zuiveltechnoloog Wageningen Universiteit, Henk Oosterhuis, zuivelexpert en kaasambassadeur, Marco Poldervaart, meesterkok en eigenaar restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen.

‘Bûter, brea en griene tsiis …’

De kaaswedstrijd wordt georganiseerd door locatietheatergezelschap PeerGrouP. Dat speelt deze zomer een openluchtvoorstelling over Grutte Pier. Een beroemde uitspraak van Grutte Pier is: ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries!’, waarmee hij Hollanders van de Friezen wist te scheiden. Was je een Hollander, dan werd je onverbiddelijk overboord gegooid of – erger nog – onthoofd.

Reacties zijn gesloten.