Europese videowedstrijd voor startende boerderijzuivelbereiders

FACE, het Europese netwerk van boer­derijzuivelbereiders, organiseert voor de eerste keer een Europese videowedstrijd voor ondernemers die in de afgelopen vijf jaar zijn begonnen met bereiding van kaas of andere zuivel op de boer­derij. Daarmee wil FACE de aandacht vestigen op de huidige realiteit en de diver­siteit van de traditionele zuivel­sector in Europa door de ogen van de recente ­toetreders tot de sector. Tot 15 september 2016 kunnen video’s worden ingezonden.

Ben jij een ‘beginnende’ kaas- en of zuivelbereider, dan is FACE benieuwd naar jouw visie en verwachtingen, jouw eerste successen en/of mislukkingen. Waarom heb je besloten om zelf de melk te gaan verwerken? Welke betekenis heeft ambachtelijke kaas- en/of zuivelbereiding voor jou en wat betekent het volgens jou voor de maatschappij?
De wedstrijd staat open voor alle kaas- en zuivelproducenten (eigenaar of medewerker), van 18 jaar en ouder, die in de afgelopen vijf jaar zijn begonnen met het maken van kaas en/of andere zuivel op de boerderij. Ook toekomstige kaas- en/of zuivelproducenten, die bezig zijn met hun opleiding of stageperiode op een kaas- en/of zuivelboerderij, mogen meedoen.

Wat is er te zien in jouw video?

Met beelden en andere middelen, zoals gesproken commentaar, ondertitels, muziek laat je het volgende zien:
• de boerderij/ambachtelijke kaas- en/of zuivellocatie waar je werkt;
• jouw ervaring/beleving van het leven als een professionele zuivelproducent;
• jouw visie op de rol van de traditionele kaas- en/of zuivelproductie vandaag de dag.
Gesproken commentaar en ondertiteling kunnen worden verstrekt in de officiële taal van je eigen land.
Vergeet niet om iets te vertellen over je locatie (stad, land) en de geografische context­ (bijvoorbeeld landelijk of stedelijk gebied). Geef ook wat informatie over de geschiedenis van het bedrijf (is het een familiebedrijf, is het al lang op dezelfde plek gevestigd) en andere dingen die je belangrijk vindt.
De video die wordt ingediend:
• moet het eigen originele werk zijn;
• mag geen inbreuk maken op de rechten­ van anderen;
• moet respectvol zijn ten opzichte van de deelnemers en het potentiële publiek;
• houdt rekening met culturele gevoeligheden;
• bevat geen onfatsoenlijke, schokkende of storende beelden.
Elke video mag maximaal 5 minuten duren.

Prijzen

De jury beoordeelt de video’s tijdens de FACE-netwerkbijeenkomst van 25 tot en met 27 oktober in Engeland. De makers van de beste drie video’s ontvangen een prijs. De eerste prijs is een driedaagse profes­sionele kaasmakersopleiding aan de ‘School of Artisanal Food’ in Worksop in Engeland (zie www.schoolofartisanfood.org) en een tour langs diverse kaas- en zuivel­boerderijen in de omgeving van Worksop, met een bijdrage van 400 euro voor reis- en verblijfskosten.
De tweede en derde prijs bestaan uit een selectie van boeken over Europese traditionele kazen.
De drie prijswinnende video’s zullen via de website van FACE te zien zijn.

Meer informatie over de videowedstrijd van FACE is te vinden op www.face-network.eu.

Reacties zijn gesloten.