‘Mijn passie ligt bij de Boerenkazen’

Jan Jaap en Inge Overeem van de Zuivelhoeve in Barneveld, onlangs gekozen tot de Beste Boerenkaasspecialist 2016, willen hun gasten duidelijk een beleving meegeven. Ze verkopen zo’n tachtig soorten (half)harde kazen, waaronder ruim dertig Boerenkazen en Kazen van de boerderij.

“Mijn passie ligt bij de Boerenkazen”, zegt Jan Jaap in het juninummer van De Zelfkazer. “Dat is zo’n mooi authentiek Nederlands product. Gedurende het proces van melk naar kaas blijft het leven en dat merk je, iedere kaas smaakt net weer anders en ziet er anders uit. Je proeft het verschil tussen de zomer en de winter, waardoor het een spannend product blijft.”

Belevingsfactor

De jury roemde het enthousiasme, de vakkennis en de uitleg bij het assortiment. Jan Jaap herkent zich vooral in het eerste. “We hebben de belevingsfactor, denk ik. We zeggen alle gasten – ik noem onze klanten altijd gasten – goedendag, wensen ze een fijne dag of veel plezier bij het geven van een cadeau dat ze hier gekocht hebben. Op elke plek in de winkel kunnen gasten producten proeven. Dat kost ons geld, maar daardoor verkopen we ook meer. Je moet toch een beleving verkopen, gasten moeten het leuk hebben.”

Boeren bezoeken

Jan Jaap heeft zeker ook al plannen voor de toekomst. Hij ziet over een aantal jaren de winkel nog wel uitgebreid worden. Wat de Boerenkaas betreft wil hij de kwaliteit graag minimaal hetzelfde houden. Ook zou hij graag eens een aantal boeren bezoeken, om erachter te komen met welke passie zij de kazen maken. “Ik denk dat wij daar veel van kunnen leren. En dat zal er ook voor zorgen dat we meer van die kaas zullen verkopen.”

Het hele interview met Jan Jaap en Inge Overeem verschijnt in De Zelfkazer die op 10 juni verschijnt.

Foto: Leo Koomen – Blad in Bedrijf

Reacties zijn gesloten.