Familie Van de Voort wint titel Agrarisch Ondernemer 2016

Jan Dirk, Peter en Irene van de Voort van kaasboerderij De Groote Voort in Lunteren zijn donderdag 31 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam ontvingen zij in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

De jury van Agrarisch Ondernemer van het Jaar, onder leiding van LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat, is vol lof over de familie Van de Voort. ‘Maatschap De Groote Voort is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas: Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jersey-koeien is geënt op smaak; van grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt van smaakkazen veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend.’

‘Visitekaartjes’

In het juryrapport staat verder: ‘De keten is in alle facetten duurzaam. De stal, winkel, pakhuis en ontvangstruimte zijn visitekaartjes. De organisatie  is strak. Ieder heeft zijn eigen taak. Maatschap De Groote Voorst is innovatief. De maatschap werkt met  Wageningen UR eigen concepten uit, zoals de natuurkorst. Met een eigen constructie zoeken zij een weg op  de overbelaste grondmarkt. De kalfjes vinden via een apart kanaal afzet in speciaalzaken.’

‘De marge is uitzonderlijk’

‘De kostprijs van de melk ligt beduidend hoger, maar deze wordt ruimschoots goedgemaakt met de opbrengstprijs van de kaas. De marge is uitzonderlijk. Het bedrijf heeft met dezelfde omvang de omzet weten te verdrievoudigen.
De Groote Voorst heeft een vaste waarde verworven in het topsegment van restaurants en speciaalzaken.’

Op de foto (v.l.n.r.): Albert Jan Maat, Martijn van Dam, Peter van de Voort, Helga van Leur, Irene van de Voort en Jan Dirk van de Voort.

Foto: Reed Business bv.

Reacties zijn gesloten.