Discussie over rol volle zuivel in nieuwe Schijf van Vijf

Sinds de lancering van de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, is er nogal wat discussie ontstaan over de rol van volle zuivel in de schijf. Het Voedingscentrum raadt af om volvette kaas, volle zuivel en roomboter te eten vanwege het hoge gehalte verzadigd vet, terwijl uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuurlijke verzadigde vetten uit bijvoorbeeld zuivel juist goed voor ons zijn.

Als reactie op de nieuwe Schijf van Vijf schreef Kasper Hettinga, universitair docent bij de leerstoel zuivelkunde van Wageningen Universiteit, de blog ‘De volle zuivel denkfout in de nieuwe Schijf van Vijf’. Volgens Hettinga strookt het afraden van volle zuivel niet met de beoordeling van de Gezondheidsraad specifiek voor volle zuivel. Het Voedingscentrum baseert zijn Schijf van Vijf op de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad. En de Gezondheidsraad is in zijn richtlijnen onder andere juist tot de conclusie gekomen dat een verband tussen verzadigd vet uit volle zuivel en hart- en vaatziekten onwaarschijnlijk is.

Boerenverstand

Boerin en kaasmaker Irene van de Voort maakte de Schijf van Boerenverstand als alternatief voor de Schijf van Vijf. Volgens Van de Voort kun je het best vers, volvet en met bacteriën eten. Met het eten van Boerenkaas pak je alles in één. “Boerenkaas is zowel vers, als volvet én met bacteriën. Eeuwenoud recept, met boerenverstand.”

Diabetes type 2

Ook mensen met diabetes type 2 krijgen nog steeds het advies van het Voedingscentrum om volgens de Schijf van Vijf te eten: weinig (verzadigde) natuurlijke vetten en veel koolhydraatrijk voedsel. In De Zelfkazer van april noemt diëtist Connie Hoek dat advies op z’n zachtst gezegd onverstandig. Want uit de eerste resultaten van de proef ‘Keer diabetes om’, waarbij Hoek betrokken was, blijkt juist het eten van meer (natuurlijke) vetten en minder koolhydraten, naast veel groente en meer beweging, bij te kunnen dragen aan ‘omkering’ van diabetes type 2.

Foto: Shutterstock

Reacties zijn gesloten.