Boerenkaas onderwerp tv-programma Keuringsdienst van Waarde

De aflevering van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van donderdag 21 april gaat over Boerenkaas.

De Keuringsdienst van Waarde kondigt de uitzending als volgt aan: ‘Boerenkaas is een beschermd product dat volgens echte boerenregels gemaakt moet worden. Verplicht van rauwe melk van eigen koe. Maar nu zijn er boeren die deze regels aan hun laars lappen. Bang voor bacteriën warmen ze de melk op. Dan is de boerenkaas niet rauwmelks meer. Oneerlijk, vinden de boeren die hun melk wel koud verwerken. De Keuringsdienst van Waarde belandt in een verhitte discussie en slaat aan het polderen. ‘
De uitzending begint op 21 april om 20.30 uur op NPO3. Vanaf ongeveer 21.10 uur is de aflevering op de website van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.

COKZ controleert

De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) Boerenkaas wordt gemaakt uit melk die geen warmtebehandeling hoger dan 40 graden Celsius mag hebben ondergaan. Dat staat in het productdossier van Boerenkaas (pdf); de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders is de productdossierhouder van Boerenkaas. Boerenkaas wordt voorzien van een speciaal kaasmerk met de vermelding ‘bereid met rauwe melk’ en de vermelding ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’.
Er wordt keuring en toezicht uitgevoerd door het COKZ (pdf) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders wil dat de controle op Boerenkaas wordt verbeterd. Er zijn inmiddels betere controlemethodes voorhanden (onder andere de fingerprintmethode van het RIKILT), maar volgens het COKZ en ministerie van EZ zijn die nog niet waterdicht. Daarom willen het COKZ/EZ deze methodes (nog) niet inzetten.

Kaas van de Boerderij

Voor kaasboeren die kaas maken op de boerderij, maar de melk wel verwarmen (thermiseren of pasteuriseren), heeft de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een paar jaar geleden het merk ‘Kaas van de Boerderij’ in het leven geroepen.

gegarandeerde-traditionele-specialiteit

Boerenkaas is door de Europese Unie erkend als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Reacties zijn gesloten.