Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (KB) gebruikt fingerprintmethode bij controles

Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (KB) gebruikt in 2016 de fingerprintmethode van het RIKILT in Wageningen voor de borging van de kwaliteit van Boerenkaas.

Boerenkaas is een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) en volgens het bijbehorende productdossier mag de melk voor Boerenkaas geen warmtebehandeling hoger dan 40 graden Celsius hebben ondergaan. Met de fingerprintmethode kan Stichting KB  dat testen.
Eerder gebruikte KB bij haar controles al de Fluorofostest van Qlip.

Vingerafdruk

De fingerprintmethode van het RIKILT geeft een ‘vingerafdruk’ van de chemische samenstelling van de kaas. Iedere kaas geeft een uniek beeld dat net zo gevoelig is als een vingerafdruk bij mensen. Boerenkaas geeft een andere ‘vingerafdruk’ dan kaas uit bijvoorbeeld gepasteuriseerde melk.

Reacties zijn gesloten.