Opening graskaasseizoen met Boerengraskaasdag in Woerden

Op zaterdag 4 juni wordt in Woerden de opening van het graskaasseizoen weer groots gevierd met de Boerengraskaasdag.

De graskaasdag begint om 10 uur met de aanvoer van kazen naar de markt op kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer trekkers vanaf de Emmakade naar het Kerkplein. Daar zijn de kazen te bekijken en worden ze onder voorzitterschap van burgemeester Victor Molkenboer gekeurd. Deskundig commentaar wordt geleverd door kaaskeurmeester/publicist Jos van Riet. Om 11 uur wordt het ‘boerengoud’ aan de man gebracht door veilingmeester Jacques de Koning.

125 kilogram

Eerst wordt de eerste graskaas van 2016 geveild. Daarna volgt de veiling van een 125 kilogram wegende graskaas, de enige in Nederland. Omdat de kaas het formaat heeft van een trekkerwiel, is al flinke inspanning nodig om de lekkernij te presenteren. Vorig jaar bracht de megakaas ruim 20.000 euro op voor het goede doel.

Zomerkaasmarkten

Woerden organiseert van 16 april tot 20 augustus iedere zaterdag de Woerdense Zomerkaasmarkten. Kaasboeren rijden dan met een trekker en aanhanger met boerenkaas uit het hele veenweidegebied naar het centrum van Woerden. Op het Marktplein worden de kazen, als de kaasmeester de kaasbel heeft geluid, met handjeklap verhandeld. Ook consumenten kunnen met handjeklap boerenkaas kopen.

Foto: Alex de Kuiper

Reacties zijn gesloten.