Cum Laude-winnaars: regelmaat en rustig kaas maken zijn onontbeerlijk

Jos en Ronald van der Plas uit Sassenheim zijn de winnaars van Cum Laude 2016. Jos maakt de kaas, Ronald verzorgt de koeien; daar wordt niet aan getornd. Elke dag vinden op dezelfde tijd dezelfde handelingen plaats door dezelfde personen. “Regelmaat, rustig kaas maken en in het­zelfde tempo werken, zijn onontbeerlijk om Boerenkaas te maken”, zegt Jos in een interview in De Zelfkazer.

De Cum Laude-trofee ziet Jos vooral als een beloning voor juist ook de smaak van zijn kazen. Zelf omschrijft hij die smaak als ‘heel rijk, je proeft niet alleen de kaas, maar eigenlijk van alles’. Commentaar van de jury was onder meer: ‘stevige bite, maar toch romig’, ‘complex en spannend’ en ‘een heel toegankelijke kaas’.
De kaas krijgt die mooie smaak doordat de koeien een half jaar lang 24 uur per dag bivakkeren in het veenweidegebied tegen de Kagerplassen, denkt Jos. Hij legt uit: “Het grassenbestand in het Veenweidegebied is heel divers en breder dan in andere weides. Op de klei zouden we een andere kaas maken.”

Hoog niveau

Jos en Ronald van der Plas vinden de Boerenkaas die in Nederland gemaakt wordt van een hoog niveau. “Dat moeten we met elkaar zo hoog houden.” Ze opperen het idee dat elke Boeren­kaasmaker aan de Cum Laude mee zou moeten doen. “Je kunt er zoveel door leren.”

Het hele interview met Jos en Ronald van der Plas leest u in De Zelfkazer die op 8 april verschijnt.

Foto: Wilma Wolters

Reacties zijn gesloten.