Voorkom kaasroof

Kaas van kaasboerderijen blijkt bij dieven een gewild product te zijn. Voor kaasmakers is het goed om eens te kijken naar de afsluiting en beveiliging van de kaasopslag om diefstal te voorkomen. Welke maatregelen kunnen er genomen worden zonder hoge kosten te hoeven maken? De Zelfkazer vroeg het aan John de Hoon, sectormanager veehouderij bij Interpolis.

Volgens De Hoon moet het (potentiële) dieven zo lastig mogelijk worden gemaakt. “Met relatief eenvoudige maatregelen kun je het inbraakrisico al flink afdekken”, zegt De Hoon. Dieven hebben een hekel aan verlichting; zorg dus dat die goed voor elkaar is. Laat als het donker is de buitenverlichting aan.
Daarnaast is het belangrijk om ruimtes met waardevolle spullen, zoals de kaasvoorraad, goed af te sluiten. De Hoon: “Daarvoor is meer nodig dan het standaardslot. Een goed slot schrikt dieven af: het kost meer tijd om zo’n slot te forceren en daarmee is de kans groter dat hij wordt betrapt.”

Alarmering en camera

Naast goede verlichting en degelijk hang- en sluitwerk kan worden gekozen voor alarmering. Daardoor kun je snel reageren bij onraad.” De Hoon noemt het erfbeveiligingssysteem van Pinc Agro.
“Een camera op je erf schrikt potentiele inbrekers natuurlijk ook af”, aldus De Hoon. “Ze worden immers niet graag gezien of opgemerkt. En opnames verhogen de kans dat de dader(s) worden opgespoord.
Weet ook dat het dievengilde zich ook met digitale middelen kan voorbereiden. Bijvoorbeeld via Google Maps krijg je al een goed beeld van een bedrijf en hoe je het best toegang kunt verkrijgen. Kijk zelf eens op die manier naar je bedrijf. Misschien zie je dan dingen waar je anders achteloos aan voorbijloopt.”

Reacties zijn gesloten.