Consument heeft interesse in natuurkorstkaas en aanbod groeit

Consumenten hebben interesse in kaas met een natuurkorst en het aanbod van deze kazen groeit. Dat zeiden René Koelman van Bourgondisch Lifestyle in Beverwijk en Harry Schonewille van Harry De Smaakspecialist in Zwolle op 15 februari tijdens de presentatie van de tussentijdse resultaten van de Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping op boerderij De Groote Voort in Lunteren.

Op De Groote Voort wordt Remeker-kaas met natuurkorst gemaakt. Begin vorig jaar werd er een nieuwe kaasopslag gerealiseerd die als proeftuin dient voor het op een natuurlijke manier laten rijpen van kaas met een natuurkorst.
Volgens René Koelman en Harry Schonewille is er zeker een markt voor natuurkorstkaas. “De kaas onderscheidt zich door zijn uitstraling, ambachtelijkheid en de smaak”, zei Koelman. De consument moet er volgens hem nog wel vertrouwen in krijgen en daarvoor is er een rol weggelegd voor de kaasspecialisten. “Wij kunnen uitleggen dat er niks engs is aan de korst en dat de schimmel die erop zit puur natuur is.” Ook restaurants zijn belangrijke ‘etalages’ voor de vrij nieuwe natuurkorstkazen.

Aanbod groeit

Koelman en Schonewille merken dat het aanbod  van natuurkorstkaas toeneemt. Naast De Groote Voort, waar dus de Remeker met natuurkorst wordt gemaakt, timmert Meester Affineurs flink aan de weg met kaas met natuurkorst uit melk van onder meer Blaarkoppen en Montbéliarde-koeien. Op kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte wordt met natuurkorstkaas geëxperimenteerd, weet Schonewille. In Friesland maakt Martin Schyns van Kobunder kaas met een natuurkorst: hij smeert ze in met gekarameliseerde Rinse appelstroop. De Vreugdehoeve in Zwolle maakt schapenkaasjes met een korst van paraffine. En de Oudwijker-kazen van Haro Kits en Rutger Pekelharing hebben een natuurlijke schimmelkorst.

Nieuw: Remeker Pracht

Jan Dirk van de Voort vertelde 15 februari ook een dat er een nieuwe Remeker-kaas, met natuurkorst, op de markt is: Remeker Pracht. Het is de vierde kaas van De Groote Voort: de Remeker Pril, Remeker Ryp en Olde Remeker waren er al.
De Remeker Pracht is een 1,5 jaar oude kaas met natuurkorst. “Het was niet mogelijk om deze kaas te maken in de oude kaasopslag. Maar doordat de luchtvochtigheid in ons nieuwe pakhuis verhoogd is naar 90 procent, kunnen wij deze natuurkorstkaas door laten rijpen tot 1,5 jaar zonder dat er droogtescheuren (cracks) in ontstaan.”
Volgens Van de Voort kun je deze kaas beter niet kauwen, maar laten smelten tussen tong en gehemelte. “Dan komen complexe smaken los en blijven uiteindelijk alleen een paar eiwitkristallen over.”

Op de foto (v.l.n.r.): Joris van Voorthuizen (De Groote Voort), René Koelman en Harry Schonewille.

Foto: Regina Pas

Reacties zijn gesloten.