Verdere automatisering draineerbak op kaasboerderij in Waarder

De familie Hogendoorn in Waarder maakt met name kleine rauwmelkse Boerenkaasjes van 0,5 en 1 kg. Voor de productie van deze kaasjes heeft C. van ’t Riet Zuiveltechnologie een speciale wrongeldraineerbak ontwikkeld. De wrongeldraineerbak is inmiddels in gebruik genomen door de familie Hogendoorn.

De automatische wrongelbereider op de kaasboerderij in Waarder heeft een inhoud van 3.500 liter. C. van ’t Riet paste de wrongeldraineerbak zo aan dat de voorgevormde blokjes wrongel automatisch in de kaasvormen vallen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van micro-geperforeerde multivormen voor zowel de pondskaasjes als de kilokaasjes. De vormen worden hierna onder de pers geplaatst. Na het persen worden de kaasjes met luchtdruk uit de multivormen geblazen.
Voor het reinigen van de micro-geperforeerde multivormen, heeft C. van ’t Riet een speciaal spoelsysteem gebouwd. Het apart reinigen dan wel weken van vatnetten en kaasvaten is bij deze vormen niet meer nodig.

Vermindering fysieke belasting

“Met een automatische draineerbak is veel van het kaasmaakproces geautomatiseerd. Hierbij worden de wrongelblokken op tafelniveau handmatig in de kaasvaten gedaan. Bij het systeem dat we bij de familie Hogendoorn hebben geplaatst, gebeurt dat nu automatisch. Dat zorgt voor een forse vermindering van de fysieke belasting”, vertelt Remon Verburg van C. van ’t Riet.

Open dag

Op zaterdag 9 april organiseert de familie Hogendoorn een open dag. Vakblad De Zelfkazer zal in een artikel uitgebreid aandacht besteden aan de nieuwe kaasmakerij.

Foto: C. van ’t Riet Zuiveltechnologie

Reacties zijn gesloten.