Nieuw onderzoek naar relatie vetten in zuivel en hart- en vaatziekten

Met een zogenoemde Dekkerbeurs van 270.000 euro van de Hartstichting hoopt onderzoeker Ivonne Sluijs van UMC Utrecht in de komende vier jaar de relatie tussen het eten van verzadigde vetten uit zuivel en hart- en vaatziekten op te helderen.

‘Haal niet meer dan 10 procent van wat je eet uit verzadigde vetten’. Dat advies krijgen mensen om hun kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Wetenschappers twijfelen echter of deze richtlijn voor een gezonde voeding wel klopt.

‘Mogelijk zelfs gunstig’

Verzadigde vetten hebben niet allemaal dezelfde samenstelling. Daarnaast komen ze uit voedingsmiddelen die van elkaar verschillen, zoals vlees of melk. Ivonne Sluijs vermoedt dat het risico op hart- en vaatziekten wel eens af zou kunnen hangen van het soort verzadigd vet dat iemand eet of uit welk voedingsmiddel het komt.
“Vooral de vetten uit zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt, lijken niet samen te hangen met een hogere kans op hart- en vaatziekten. Mogelijk zijn ze zelfs gunstig om hart- en vaatziekten te voorkomen”, licht Ivonne toe.

Onderscheid in verzadigd vet

Als Ivonne Sluijs aantoont dat verzadigde vetten uit zuivel geen hart- en vaatziekten veroorzaken, dan moeten de voedingsrichtlijnen onderscheid maken tussen verschillende soorten verzadigd vet en de voedingsmiddelen waaruit ze komen. Dat zou een uitkomst zijn voor velen, want het lukt maar weinig mensen om zich aan de huidige adviezen te houden.

Foto: Shutterstock

Reacties zijn gesloten.