Je voordeel doen met (rauwe) melk

Steeds meer mensen kiezen ervoor om rauwe melk te drinken. Onderzoeker Joost van Neerven begrijpt dat. “Het zou kunnen bijdragen aan hun gezondheid, al weet ik niet hoeveel meer rauwe melk bijdraagt ten opzichte van mild gepasteuriseerde melk”, zegt hij in vakblad De Zelfkazer.

Joost van Neerven is sinds 2006 senior-onderzoeker bij het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. Per 1 mei 2013 is hij eveneens buitengewoon hoogleraar Mucosale immuniteit aan Wageningen Universiteit. Van Neerven doet als hoogleraar onder meer onderzoek naar het effect van melk op de weerstand in de bovenste luchtwegen van kwetsbare groepen: kinderen jonger dan vijf jaar en 65-plussers. Rauwe en (mild) gepasteuriseerde koemelk bevatten eiwitten (immuunglobulinen, ook wel antistoffen genoemd) die kunnen zorgen voor weerstandsverhoging in het slijmvlies in het gebied van de mond, keel en neus. Deze eiwitten komen ook in moedermelk voor.
De eiwitten (antistoffen) uit koemelk kunnen ook het humane verhoudheidsvirus (RSV) deels ‘neutraliseren’ doordat ze zich kunnen binden aan een deel van het virus. En uit epidemiologische studies blijkt dat de consumptie van rauwe melk de kans op oorontsteking kan verkleinen.
Naast de antistoffen bevat (rauwe) melk ook stoffen die een effect hebben op de darmflora. Er is een nauwe samenwerking tussen de darmflora en het immuunsysteem.

In vergelijking met UHT-melk (UHT staat voor ultrahoge temperatuur) zal zowel rauwe als gepasteuriseerde melk een effect kunnen hebben op de gezondheid, zegt Van Neerven. Bij UHT-behandeling gaan de gunstige eiwitten kapot.
Ook in bijvoorbeeld boerenkarnemelk en -yoghurt kunnen de eiwitten die een effect hebben op de weerstand in de bovenste luchtwegen aanwezig zijn als deze producten niet te sterk verhit zijn of bereid zijn uit rauwe melk.

Van Neerven is door zijn onderzoek erg enthousiast geworden over (rauwe) melk. “Er zitten zoveel stoffen in melk die effect hebben op de gezondheid.” Zowel de boerderijzuivelsector als de zuivelindustrie kan hier zijn voordeel mee doen.

Reacties zijn gesloten.