Van Eijk en Van Ruiten winnaars Cum Laude 2015

Kaasboerderij Van Eijk (Vlist) en VOF M.L. van Ruiten (Kaag) zijn de landelijke winnaars Cum Laude met respectievelijk de lekkerste Goudse Boerenkaas en de lekkerste boerderijzuivel. Op de tweede en derde plaats eindigden Gebr. Van der Plas (Sassenheim) en Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering). Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse evenement Cum Laude in het Utrechtse Kamerik.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij, gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. De winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk is volgens de jury van smaakdeskundigen echt een topper. De jury gaf een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kg. De jury roemt de geur van deze kaas, die enigszins doet denken aan hooi. De smaak is in balans, volgens de jury tot in de perfectie een combinatie van zoet, zuur, zout en bitter.

Geur, smaak en uiterlijke verzorging

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

Een overzicht van alle prijswinnaars Cum Laude 2015 in de verschillende categorieën:

Goudse Boerenkaas (gemaakt in 2014):

1. Kaasboerderij Van Eijk (Vlist)
2. Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
3. Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering)

Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)
Overige categorieën kaas (overall winnaar): De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas
Boeren-Leidse kaas: De Sophiahoeve (Warmond)
Oude Goudse Boerenkaas: Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
‘Kaas van de boerderij’: Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)
Kruidenkaas: De Ruurhoeve (Hoogeloon)

Boerderijzuivel:

  • Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
  • Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
  • Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
  • Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse
    aardbeien en rabarber.

Reacties zijn gesloten.