‘Risico’s 100 procent uitsluiten is achterhaald’

De gezondheidsrisico’s van rauwe melk en gethermiseerde melk en producten hieruit zijn zeker aanwezig. Sommige beleidsmakers of lobbyisten willen deze risico’s 100 procent uitsluiten, maar dat is wetenschappelijk en historisch gezien, en ook vanuit risico-overwegingen zelf, achterhaald. Dat zegt voorzitter Irene van de Voort van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ) in een reactie op de zorgen van dierenartsen over de consumptie van rauwe melk en rauwmelkse zuivel.

Volgens de federatie van dierenartsen in Europa (FVE) hebben in de afgelopen maanden in verschillende Europese landen uitbraken van ziekten plaatsgevonden die rechtstreeks verband hielden met het drinken van ongepasteuriseerde rauwe melk. Boerderijen die de producten aanbieden zouden onvoldoende over de risico’s communiceren.
“De belangrijkste risico’s zijn listeria en salmonella”, zegt BBZ-voorzitter Irene van de Voort. “Salmonella komt búiten de zuivel vaker voor. Listeria is altijd een nabesmetting en kan ook in gepasteuriseerde zuivel voorkomen. Natuurlijk communiceren onze producenten over de risico’s, en we hebben een uitgebreide preventie en monitoring om besmettingen te voorkomen. Juist bij rauwmelkse producten is de controle hierop beter dan waar dan ook. Ik heb nog nooit een consument ontmoet die het verband tussen listeria en zwangere vrouwen niet kende. Vanuit risico-overweging gezien: je kunt risico’s met bacteriën en zoönosen niet 100 procent uitsluiten.”

In hun persbericht schrijven de dierenartsen verder dat rauwmelkse producten niet beter zijn voor de gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel, zoals veel mensen denken. Irene van de Voort hierover: “Dit is wetenschappelijk gezien correct, maar laat veel aspecten buiten beschouwing. De voedingswaarde (dus de mineralen en hoeveelheid eiwitten en vetten), verandert inderdaad niet. Maar dat de samenstelling van melk bij verhitting wél drastisch verandert, is een feit. Door pasteurisatie eet je simpelweg gewijzigde eiwitten, gewijzigde vetten, minder vitaminen en geen probiotica. De effecten daarvan op je lichaam, daar is wetenschappelijk gezien heel weinig over bekend. Maar er is wel een concreet bewijs dat kinderen die rauwe zuivel consumeren minder last hebben van astma en allergieën (Van Neerven). Dat er puur naar de voedingswaarde wordt gekeken in relatie tot effecten van voeding op de gezondheid, dat is wetenschappelijk gezien echt achterhaald (Muller, Voshol, Muskiet).”

Overigens is de bereidingswijze van Boerenkaas Europees goedgekeurd en beschermd via het label Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Reacties zijn gesloten.