Wie maakt het lekkerste Groene Hart streekproduct?

De inschrijving voor de Groene Hart Streekproduct verkiezing 2014 is geopend. Producenten van ambachtelijke streekproducten uit het Groene Hart mogen zich aanmelden voor de verkiezing die op woensdag 1 oktober bij restaurant De Dyck in Woubrugge wordt gehouden.

De verkiezing van het Groene Hart streekproduct wordt ieder jaar door stichting Groene Hart, kloppend hart georganiseerd om deze oer-Hollandse lekkernijen te promoten.

Culinaire vakjury

Martijn Plomp, organisator van de verkiezing die dit jaar voor de zevende keer plaatsvindt: “We merken dat de vraag naar streekproducten blijft toenemen, de consument vraagt naar eerlijke en ambachtelijke producten. Deze verkiezingen zijn om te zorgen dat nog meer producenten worden uitgedaagd om met nieuwe en kwalitatief nog betere streekproducten te komen.” Plomp voegt daaraan toe dat met producenten niet alleen agrarische bedrijven worden bedoeld maar ook bakkers, patissiers, ijsbereiders, chocolatiers, koks, vissers en slagers zijn van harte uitgenodigd om aan de verkiezingen mee te doen. “zolang ze maar met ambachtelijke producten uit het Groene Hart werken.” Deelnemers krijgen tijdens de verkiezing de gelegenheid hun product aan een culinaire vakjury te presenteren.

Scharrelvarken

Deelnemers en winnaars van de streekproducten verkiezing zijn verzekerd van veel publiciteit, zo blijkt elk jaar weer. Zo moest Marga Mooren van Wei4all de productie van haar WeiWit (een soort ricottakaas) opschroeven na de nodige publiciteit. En de winnaar van afgelopen jaar, ganzenworst van Wild Vleesch, trok vooraf al de aandacht van de media. Paul van den Hooven van Wild Vleesch daarover: “Door de verkiezingen heb ik de kans gekregen om het verdriet van de jager om te zetten in een culinaire product. Er is nog altijd veel vraag naar de ganzenworst op de markt en er zijn enkele hippe restaurants die de worst op de kaart hebben gezet. Door de verkiezingen ben ik in de wereld van de chef-koks bekend geworden als iemand die iets bijzonders maakt.”

“Ik doe zeker weer mee aan de verkiezingen, dit jaar ga ik een Groene Hart pancetta maken. Dat maak ik van een varken dat nu nog heerlijk in het Groene Hart rond scharrelt. Een groot stuk vlees dat ik op smaak breng met vergeten kruiden uit het Groene Hart.” Dat is meteen ook zijn tip voor de andere deelnemers aan de verkiezingen: “Maak nieuw combinaties met vergeten producten en oude technieken. Wees creatief.”

Aanmelden

Neem voor meer aanmelding of informatie over de verkiezingen contact op met Martijn Plomp van stichting Groene Hart, kloppend hart, via 06-20854456 of martijn@praktijk-platteland.nl.

Paul van den Hooven

Paul van den Hooven

Reacties zijn gesloten.