KWIN: flinke stijging verkoopprijzen boerderijzuivel

Financiële organisaties bundelen hun economische informatie in de KWIN (Kwantitatieve Informatie Veehouderij) die jaarlijks wordt uitgebracht door Wageningen Universiteit en Research Centre. Ook de verkoopprijzen van boerderijzuivel (verkoop vanaf de boerderij) worden opgenomen in de KWIN. Die prijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen.

Wetenschapper Izak Vermeij, projectleider KWIN Veehouderij bij Wageningen UR, zette de prijzen van vier producten in een grafiek: Goudse Boerenkaas 48+ (16 kg), Boeren-Leidse 30+, boerenkarnemelk en boerenroer­yoghurt. Wat opvalt is dat de verkoopprijzen van Goudse Boerenkaas 48+, Boeren-Leidse kaas en boerenroeryoghurt sinds het jaar 2000 (meer dan) verdubbeld zijn. Ook de verkoop­prijs van karnemelk steeg flink.

grafiek_zuivel_kwin

grafiek_zuivel_kwin2

Het hele artikel leest u in De Zelfkazer van oktober die in week 42 verschijnt. Of vraag een gratis proefnummer aan.

Reacties zijn gesloten.